Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 10 – December 1998 – side 28

Interview

Derfor blev vi socialister

Arne Lorenzen

I oktober 1998 blev der dannet en ny IS-afdeling i Svendborg. Socialistisk Revy har talt med Thomas, Troels og Rune fra afdelingen, hvor alle medlemmerne går på Rantzausminde Efterskole.

– Hvorfor blev I medlemmer af IS?

Thomas: Jeg interesserer mig meget for politisk arbejde og kan fuldt tilslutte mig socialistiske holdninger. Og så tror jeg, at IS manglede nogle unge.

Troels: Jeg var med på et IS-seminar og blev overbevist om trotskismen. Jeg var DKU’er, da jeg var yngre. Jeg har så siden taget afstand fra det stalinistiske Østeuropa. Det internationale betyder meget for mig. Et enkelt land kan ikke forblive socialistisk, socialismen skal omfatte hele verden. Jeg vil gerne være medlem af et parti, der har nogle slagfaste argumenter og hvor vi kan samarbejde med de ældre medlemmer. De har ekspertisen, og vi har gå-på-modet. I Rebel sidder de bare og snakker, men det bliver aldrig rigtig til noget. Det gode ved IS er trotskismen, det internationale og det ikke-parlamentariske. Jeg tror ikke på, man kan organisere kampen gennem parlamentet. Man skal organisere den nedefra – fra arbejdspladserne.

Rune: Vi var en del her på skolen, som synes, at IS er den rigtige måde at gøre det på. Der er mere indhold i IS, folk ved mere om, hvad de vil. Vi har fået utrolig god hjælp. Deres erfaringer kombineret med vores energi kan blive noget rigtig godt.

– Var det ikke bedre at organisere sig i et stort parti som Enhedslisten.

Troels: Jeg tror, at hvis vi var i Enhedslisten, ville vi drukne og ikke komme til orde. De kan ikke rigtig føre en konkret politik, fordi de er så politisk bredt sammensat. Der er fx stalinister i Enhedslisten de steder, hvor DKP-ml blev nedlagt og rykkede ind i Enhedslisten. Enhedslisten er en broget flok, mens IS er mere målrettet.

– Hvilke politiske diskussioner kommer i ud for?

Thomas: Vi diskuterer meget politik med hinanden. Der kommer hele tiden nye diskussioner op – lige fra urkommunismen til hverdagsspørgsmål.

Troels: Vi diskuterer meget med lærerne. Nogle af dem er tidligere socialister, og mange er Radikale i dag. Vi prøver at vinde over dem og vise, at vi har ret. Det er hårdt, for de fleste gange vinder de over os, men enkelte gange lykkes det for os. Politik skal diskuteres i hverdagen. For at få en ordentlig opfattelse af tingene, må man tage udgangspunkt i sine holdninger. At diskutere politik gør, at vi bliver klogere og bedre i stand til at forklare, hvordan vi kan realisere vores mål.

Rune: Jeg synes også, at det er uhyre vigtigt at diskutere politik. Vi kommer til at snakke med folk på efterskolen, som ellers aldrig ville komme i kontakt med socialistisk politik.

– Hvad har IS i Svendborg lavet indtil nu?

Thomas: Vi har været med i Kritiske Massers demonstrationer og delt løbesedler ud i forbindelse med Krystalnatten. Vi var i Andebølle til Rock mod Racisme. Det gik ikke så godt, men vi var der og gjorde, hvad vi kunne for at få uddelt løbesedler og sælge Socialistisk Revy. Vi fik ikke solgt nogen dér. Jeg synes det går bedre og bedre, men det er svært at føre noget ud i livet, når man går på efterskole, fordi der hele tiden sker så meget. Jeg synes, vi har fået meget igennem.

Rune: Vi har fået startet en afdeling op, og det skal man ikke undervurdere. Det kommer til at køre godt, nu vi har fået lokale.

Troels: Vi kan begynde at hænge plakater op om månedlige offentlige møder. Vi skal holde offentlige møder om ting, som folk lettere kan tage stilling til end den overordnede politik. Det kan vi snakke med folk om, når først vi har fået dem til at dukke op.

– Hvad har IS-afdelingen tænkt sig at lave fremover i Svendborg?

Troels: Vi har et offentligt møde om MacDonalds, hvor vi viser en video, som vi har lånt af IS-Odense. Der bliver så oplæg og diskussion bagefter. Socialistisk Revy er kanonsvær at sælge, men vi forsøger så godt vi kan. På et tidspunkt vil vi også have fået nye medlemmer i selve Svendborg, som kan køre afdelingen videre, når vi er færdige med efterskolen.

Rune: I starten af næste skoleår vil vi besøge skolen og fortælle de nye elever om, hvad vi har lavet.

Vi laver et projekt her på skolen d. 10. december om menneskerettigheder. Det vil IS knytte an til ved at lave løbesedler og offentligt møde om aftenen.

Thomas: Så kan folk også se, at vi støtter en god sag. Der er mange, der betragter os som nogle skide kommunister. Og vi møder ofte folk med holdninger om, at vi bare er nogle unge, der flipper lidt ud. Når vi så bliver ældre, vil vi begynde at slappe af ligesom dem selv. Det kan selvfølgelig godt være, men det bliver i hvert fald ikke lige nu med alt det, der sker rundt om i verden.

Arne Lorenzen

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 10

Flere numre fra 1998

Se flere artikler af forfatter:
Arne Lorenzen

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside