Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 11 – Januar 1999 – side 4

Er der ikke råd?

Der er ikke råd til velfærd, siger Nyrup og Lykketoft. Derfor blev efterlønnen forringet, og derfor skal vi nu alle arbejde længere og mere.

Men der er råd.

For eksempel blev der i 1998 hentet 11,8 mio. tons olie op af Nordsøen. Produktionen fra Nordsøen udgør 143 pct. af det samlede danske forbrug af olie og naturgas. I stedet for at gå til velfærd går overskuddet direkte til A. P. Møller. Og der bliver det stort set liggende.

En undersøgelse fra det multinationale revisionsfirma Ernest & Young, der blev offentliggjort ved årsskiftet, konkluderer, at danske selskaber betaler den laveste skat i Europa. Over en femårsperiode har den reelle selskabskat blot været 25,4 pct. Sidste år betalte aktie- og anpartsselskaberne 25,2 mia. kroner i skat, hvilket svarer til kun 23,7 pct. Hvis selskabskatten blev hævet til 42pct., ville det give næsten 20 mia. kroner ekstra i skatteindtægter, hvilket stort set kunne finansiere udgifterne til fx. dagpenge. Som følge af finansloven skal selskabskatten sænkes yderligere. Samtidig slipper danske firmaer næsten helt for arbejdsgiverafgifter, der i det øvrige EU kan udgøre helt op til 40 pct.

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 11

Flere numre fra 1999

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside