Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 11 – Januar 1999 – side 4

Prisfuskerne

En rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at danske forbrugere betaler de næsthøjeste priser blandt de rige lande. Når priserne bliver renset for diverse afgifter, så ligger de i Italien, USA og Storbritannien 40-50 pct. under de danske. I Belgien, Holland og Frankrig er priserne 10-20 pct. lavere. Kun i Japan er de højere.

De høje priser kan ikke forklares med, at varerne skal importeres, og at der derfor løber udgifter til transport oveni. For det er danske firmaer som Danisco, MD Foods, Novo og Carlsberg, der er med til at skrue priserne i vejret.

Heller ikke lønningerne kan bruges som undskyldning. For i Danmark er produktiviteten blandt de højeste i de rige lande. Men når man ser på, hvor meget man kan købe for en timeløn, så ligger Danmark tredjesidst.

Hvilket med andre ord betyder, at danske selskaber tager de næsthøjeste avancer – og samtidig betaler de laveste selskabskatter.

Erhvervsminister Pia Gjellerup er dog meget varsom med at gribe ind over for fx. monopoldannelser: "Det ville forhindre danske virksomheder i at konkurrere på lige fod med udlandet," udtalte hun til Information 29. december.

Som om det ikke var nok, skønnes det, at karteldannelser har betydet, at det offentlige er blevet snydt for et milliardbeløb årligt, når det har udliciteret byggeri, byfornyelse og vedligeholdelse til private firmaer, der indgår i hemmelige karteller.

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 11

Flere numre fra 1999

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside