Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 11 – Januar 1999 – side 5

Serbien

Studenteroprør

I vinteren 96-97 var den serbiske hovedstad Beograd rammen for et omfattende studenteroprør, der dog endte med et nederlag. Nu rører de studerende på sig igen. Denne gang er hovedcenteret det filologiske fakultet.

En ny universitetslov giver Slobodan Milosevics regime øget kontrol over studierne. En ny dekan blev indsat på det filologiske fakultet og meget hurtigt blev 10 lærere fyret, fordi de ikke villeskrive under på en loyalitetserklæring. Den nye dekan er medlem af Vojislav Seseljs fascistiske parti, der i et halvt år har været med i Milosevics regering.

Protestmøde

Ved et protestmøde dukkede 4-500 studerende op, og fløjterne, der blev et vigtigt symbol under demonstrationer i 96-97, lød atter. Siden slutningen af november har studerende og lærere holdt sådanne protestmøder, og omkring 90 pct. af studenterne boykotter undervisningen. Kravene er endnu meget beskedne, nemlig blot at få fyret dekanen og genindsat de fyrede lærere. "Men senere håber vi sammen med andre fakulteter at få skrottet den nye universitetslov. Og derefter kan vi måske vælte den sorte regering og Slobodan Milosevic," udtalte den studerende Branko Ilic.

Milosevic gør måske klogt i at huske, at den indonesiske diktator Suhartos fald startede med et studenteroprør.

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 11

Flere numre fra 1999

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside