Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 12 – Februar 1999 – side 7

A.P. Møllers slaver

A.P. Møller er kommet i engelske avisers søgelys på grund af grov underbetaling af sine ansatte.

Klagerne kommer fra to ansatte fra Mauritius, der  arbejder som malere og svejsere på en af Mærsks olieborerigge i Nordsøen.

Til den engelske avis The Observer siger de, at de arbejder 12 timer dagligt fire uger i træk for otte kr. i timen. Til sammenligning anfører avisen, at et almindeligt avisbud i Storbritannien får over 20 kr. i timen. Lønnen bliver først udbetalt, når arbejdet er færdigt. Under opholdet får de så lidt lommepenge, som de kan bruge i olieboreriggens egen butik.

Olieboreriggen ligger mere end 12 sømil fra kysten, og er derfor ikke omfattet af europæisk lovgivning om løn- og arbejdstid.

A.P. Møller hyrer arbejderne via en underleverandør fra tredieverdenslandet Mauritius. Da avisen spurgte en talsmand om, hvorfor Mauritius-arbejderne bliver behandlet så meget ringere end fx britiske arbejdere, svarede han: "Økonomi." Og undskyldte sig med, at A.P. Møller ikke kender til lønningernes størrelse, fordi firmaet ikke direkte aflønner de pågældende.

A.P. Møller-koncernen havde i 1997 et nettooverskud på 4,6 mia. kr., svarende til 75.000 kr. pr. ansat. Mærsk Olie og Gas var samme år det mest profitable selskab i Danmark. Nu ved vi hvorfor.

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 12

Flere numre fra 1999

Se flere artikler om emnet:
A.P. Møller / Mærsk

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside