Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 12 – Februar 1999 – side 12

Sejr for rumænske minearbejdere

I januar samlede tusindvis af minearbejdere i Rumænien sig i en march mod hovedstaden med krav om højere løn og stop for minelukninger. Det skræmte præsident Emil Constantinescu og hans regering fra vid og sans. Politiet blev flere gange sat ind, men måtte ofte flygte, og regeringen truede med at indføre undtagelsestilstand, hvis ikke marchen blev opløst. I stedet endte det med, at regeringen gav sig på en række punkter.

I medierne blev minearbejderne fremstillet som voldelige og forkælede, idet deres løn i forvejen var højere end gennemsnittet. Det er et stærkt forsimplet billede af virkeligheden. Minearbejdernes krav om mere i løn og forsvar af arbejdspladser havde opbakning i store dele af arbejderklassen. Fx deltog over 5000 arbejdere i en sympatiaktion i byen Brasov. Lærernes fagforeninger udtalte, at de også snart ville gå i strejke med krav om mere i løn. De studerendes organisationer sagde, at de ville støtte strejken.

Efterhånden som marchen kom frem, mødte arbejdere op langs ruten for at vise deres støtte.

Constantinescus regering har indført en stribe liberaliseringer, delvis under pres fra Verdensbanken og den Internationale Valutafond, hvilket har betydet massefyringer. Det var det, der gav minearbejdernes krav så stor klangbund i resten af arbejderklassen.

Nationalistisk

Desværre bliver socialisme i Rumænien stadig ofte forbundet med Ceaucescus rædselsregime, hvorfor nationalistiske og racistiske kræfter får friere spil. Medierne har gjort et stort nummer ud af, at minearbejdernes anfører, Miron Cozma, er medlem af et ultranationalistisk parti, Det Stor-rumænske Parti, der bl.a. har inviteret den franske fascist Jean-Marie Le Pen til sin kongres. Partiet tiltrækker en stadig større del af de rumænske vælgere, der er utilfredse med de mange nedskæringer.

Men de 15.000 minearbejdere, der deltog i marchen, er ikke medlemmer af det racistiske parti – det er snarere sådan, at Cozma benytter sig af utilfredsheden, der er reel nok, til at profilere sig selv og sit parti i manglen på et alternativ til venstre.

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 12

Flere numre fra 1999

Se flere artikler om emnet:
Rumænien

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside