Socialistisk Revy
Nr. 12 – Februar 1999 – side 13
Kina
Hårde angreb på politisk opposition
Den kinesiske regering strammer kursen overfor politiske modstandere.
Den seneste dom, i en lang række retssager, har ført til, at en 30-årig computeringenør, Lin Hai, er blevet idømt 2 års fængsel, for at sælge e-mailadresser til en amerikansk prodemokratisk bevægelse på internettet.
I december blev tre politiske aktivister idømt mellem 11 og 14 års fængsel, for at prøve at grundlægge et nyt politisk parti.
Senere samme måned blev arbejderaktivisten Zhang Shanguang, der blev fængslet efter oprøret på Den Himmelske Fredsplads for ti år siden, idømt endnu ti års fængsel – bare for at fortælle Radio Free Asia om de seneste demonstrationer blandt bønder imod skatter.
De borgerlige medier bebrejdede Kinas "socialistiske" regering undertrykkelsen.
Men Kinas korrupte politikere har INTET med ægte socialisme at gøre.
Den seneste stramning af undertrykkelsen skal ses som et symptom på en stigende frygt for, at reformerne for et friere marked skaber en økonomisk krise, der kan sætte massive sociale oprør i gang.
Kina er ramt af den økonomiske krise i Asien. Selvom regeringen påstod, at den kinesiske økonomi voksede med 8 pct. i 1998, mener de fleste observatører, at det virkelige tal snarere er 1 pct.
I januar offentliggjorde regeringen planer om, at lukke 25.000 kulminer i et forsøg på at bremse overproduktionen – det vil sige forhindre industrien i at producere mere kul, end den kan sælge for en rimelig profit.
Omkring 400.000 minearbejdere står til at blive fyret, som det er sket med 900.000 andre i de sidste fem år.
Arbejdsløsheden er stigende i alle dele af økonomien.
De officielle statistikker viser, at 11 pct. af den arbejdsduelige befolkning i byområderne vil være arbejdsløse i år. Samtidig regner man med, at ca. 120 mio. mennesker er arbejdsløse i landområderne.
Dette skaber stor bekymring blandt de herskende i Kina – specielt da dette år markerer 50-året for den kinesiske revolution i 1949 og 10-året for demonstrationerne på Den Himmelske Fredsplads.
Leger med ilden
Men pludselig at stramme reglerne er som at lege med ilden.
Ifølge de officielle statistikker var der mere end 5.000 protester i Kina sidste år. I de 10 første måneder af 1998 demonstrerede arbejdsløse på gaden over 60 gange i hovedstaden i Hunan-provinsen, hvor de fysisk blokerede trafikken.
Kinas enorme arbejderklasse er som en krudttønde, der kan eksplodere når som helst – og ryste de kinesiske magthavere i deres grundvold.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe