Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 14 – Maj 1999 – side 14

Aktionsprogram for et solidarisk samfund

Arbejdsløsheden er langt højere end de officielle tal. Regeringen regner ikke førtidspensionister, folk på sygedagpenge, bistandsmodtagere og arbejdsløse, der er aktiveret, med i statistikken. Fælles for dem alle er, at de er skubbet ud af arbejdsmarkedet. Nogle få af dem bliver genbrugt i kortere tid – de tvangsaktiveres på sultelønninger og udfylder job, som år tilbage blev sparet væk.

På verdensplan er 1 milliard – eller hver tredje i den arbejdsduelige alder – uden arbejde. De kunne producere masser af ting, som der er behov for. Men kapitalismen som system har ikke fundet det profitabelt at beskæftige dem.

I stedet for at angribe de arbejdsløse, skære i dagpengeperioden og halvere understøttelsen for unge under 25 år, skal vi fordele arbejdet. Sæt arbejdstiden ned til 30 timer og indfør en 6. ferieuge uden løntab. Det vil give job til flere – og tid til mere. Det vil betyde mindre nedslidning og mere livskvalitet for det store flertal.

Stop massefyringer og lukninger

Det er arbejdere der har skabt produkterne og millionerne, som chefer og aktionærer disponerer over. Hvorfor skal de have lov til at ødelægge arbejdspladser ved at fyre eller lukke virksomheden, fordi de ikke mener, profitten er høj nok?

Når arbejdsgiverne vil fyre eller lukke virksomheder, er vores modsvar strejke og besættelse. Vi må kræve, at fyringer modsvares af en fordeling af arbejdet uden løntab. Vil arbejdsgiverne ikke det, eller lukker de virksomheden, må vi kæmpe for, at staten overtager driften uden kompensation til de gamle ejere.

Ingen privatiseringer – genopret og udbyg den sociale velfærd

I dag behandles syge, ældre, børn og studerende dårligere og dårligere. Der skæres i sundhedsvæsenet, i hjemmehjælpen og på daginstitutions- og undervisningsområdet. Som en del af nedskæringerne privatiseres og udliciteres dele af den offentlige service med det resultat, at arbejdsforholdene for de ansatte og servicen for brugerne forringes.

Denne udvikling må stoppes og en reel udbygning af den sociale velfærd må i gang.

En solidarisk udvikling kræver:

  • penge til flere job og bedre og flere sygehuse, plejeboliger, skoler, børnehaver osv.
  • gratis børnepasning, medicin, tandpleje mv. til alle – væk med al brugerbetaling
  • frit optag til alle ud dannelser og mere i SU
  • væk med forringelsen af efterlønnen – hæv folkepensionen

Væk med alle diskriminerende særlove overfor indvandrere og flygtninge

Uanset nationalitet skal der være lige rettigheder på alle områder – inklusive bistandshjælp, ret til søgning af bolig, skole osv.

Statslig kontrol med international handel og finanstransaktioner

– for at reducere effekten af spekulation i valuta og værdipapirer. Beskat millionærer og spekulanter – skrot militæret.

Sådan støtter du

1. Diskuter aktionsprogrammet med familie, venner, studie- og arbejdskollegaer osv. Få dem til at bakke op om programmet og sørg for, at de udbreder kendsskabet til aktionsprogrammet der, hvor de arbejder, bor og færdes.

2. Rejs forslag om, at din faglige klub, fagforening, studieorganisation, parti, beboerforening, indvandrerforening osv. bakker op om aktionsprogrammet.

3. Støt aktionsprogrammet økonomisk, så det kan offentliggøres i flest mulige fagforeningsblade, studenterblade og aviser.

Aktionsprogram i praxis

Ja, det handler først og fremmest om:

  • At udbrede kendskabet til aktionsprogrammet og få flest mulig enkeltpersoner og organisationer til at bakke programmet op både politisk og med støttebidrag, således:
  • At flere og flere selv tager aktionsprogrammets politik op i dagligdagen og kæmper mod fyringer, for bedre normeringer på sygehuse osv. Men også at flere og flere støtter andre arbejdere og studenter som kæmper for job og velfærd – for et solidarisk samfund.

Hvad er perspektivet?

Det skal du/I være med til at diskutere. Derfor indkaldes der til en konference i efteråret 1999, hvor alle de, som indtil da har bakket aktionsprogrammet op plus interesserede kan diskutere, hvad der videre skal ske.

Se også:
SRY 14: Aktionsprogrammet: Giver gode diskussioner
SRY 14: Brug aktionsprogrammet
SRY 14: Interview om aktionsprogram: "Jeg mærker efter, hvad der er rigtigt og forkert"

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 14

Flere numre fra 1999

Se flere artikler om emnet:
Krise og modstand (DK)

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside