Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 15 – Juni 1999 – side 2

Arafat vil hellere have magt end stat

Margit Johansen

[ Arafat ]

PLO's leder, Arafat, har lagt kravet om et selvstændingt Palæstina i mølposen. For ham er det vigtigere at have magt samt venner i Vesten.

"Intifadaen var god for os. Vi hjalp hinanden, og den fælles kamp førte os videre. Den nuværende fredsproces er som et håb uden grundlag. Jeg føler mig i fængsel i mit eget land", siger en palæstinenser fra Jerusalem til Aktuelt.

En meget præcis beskrivelse af palæstinensernes situation efter fem år med såkaldte fredsforhandlinger.

Fred er der ikke kommet, heller ikke bedre levevilkår til den almindelig palæstinenser.

I stedet har Arafat og hans venner sat sig tungt på magten. Utallige sikkerhedstjenester holder øje med hinanden og kritiske røster mod Arafat. Tortur og censur udføres nu af palæstinensiske myndigheder i stedet for det israelske militær.

Økonomisk sidder Arafat og venner også på magten. De har bla. lukrative aftaler om monopol på salg af benzin, cement osv. Aftaler indgået mellem selvstyret og israelske virksomheder, aftaler som får deres konti i israelske banker til at vokse. Derfor ønsker Arafat ikke at udfordre USA og Europa og deres israelske venner i Arbejderpartiet ved at udråbe en palæstinensisk stat. Noget som kunne sikre Nethanyahu og højrefløjen endnu en periode efter det israelske valg.

For den almindelige palæstinenser er det ligemeget, om det er Arbejderpartiet eller Likud, der er ved magten. Den etniske udrensning og bosættelses-politikken ift. de palæstinensiske områder er faktisk ofte værre under Arbejderparti-regeringer.

For Arafat er det ikke ligegydligt, for hvis han skal sikre egne og hans magtelites interesser, må han have et godt forhold til dele af såvel den israelske som den vestlige herskende klasse. Det får han kun gennem diplomatiske spil og given køb på palæstinensiske krav.

Han ønsker ikke en ny Intifada, et nyt oprør, det kan hurtigt sætte ham fra bestillingen. Han kan være rimelig sikker på at få oprøret, hvis ikke 'fredsforhandlinger' giver palæstinenserne mærkbare forbedringer.For mange palæstinensere sidder med den konklusion som palæstinenseren fra Jerusalem har, nemlig : .. en ny Intifada vil give os mere end den nuværende fredsproces."

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 15

Flere numre fra 1999

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside