Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 15 – Juni 1999 – side 2

Vi betaler voldsom overpris

En dansk gennemsnitshusstand betaler hvert år en ekstraregning på 13.600 kroner for sine indkøb, på grund af manglende konkurrence.

Det fremgår af en redegørelse fra Konkurrencestyrelsen.

Sammenlignet med de øvrige EU-lande, betaler vi omkring 30 milliarder kroner i overpris for vores varer. Det svarer til, at de danske priser i gennemsnit er fem procent højere end EU-gennemsnittet. Alene i forhold til Storbritannien er de danske priser hele 27 procent højere.

Især fødevareindustrien bruger de høje hjemmemarkedspriser. Allerede før den seneste fusionsbølge blandt slagterier og mejerier betalte de danske forbrugere 10 procent i overpris for mad og drikke.

Den fri markedsøkonomi er altså ikke så fri endda. Markedets priser bliver dikteret af producenterne. Forhandlerne får simpelthen ikke lov til at sælge billigere, end der er blevet aftalt med producenten. I TV2 programmet "Rapporten" forleden tog Jens Olaf Jersild problemet op, og under skjult kamera udtalte flere virksomhedsledere, at hvis butikkerne sælger billigere, så vil de " få problemer med at få leveret". Det er ulovligt, at producenterne bestemmer priserne; men på den her måde kan de chikanere sig til at gøre det alligevel.

Så indtil videre betaler vi danskere altså i gennemsnit 13.600kr pr. husstand for meget om året for varerne. De penge går ikke til højere løn eller bedre arbejdsvilkår for de arbejdere der producerer varerne. Pengene går ubeskåret lige ned i lommen på direktørerne.

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 15

Flere numre fra 1999

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside