Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 15 – Juni 1999 – side 7

Erfaringer fra Vietnam: Krigsmodstand stoppede USA

Mange gode krigsmodstandere har mistet troen på, at Nato med USA i spidsen kan lide nederlag på Balkan.

Men det er værd at huske på, at det er mindre end 25 år siden, at USA fik så mange bank i Vietnam, at de blev stækket gennem mange år.

Erfaringerne fra USA's nederlag i Vietnam er vigtige.

Nøglen til USA's nederlag var først og fremmest at almindelige mennesker i USA og resten af verden, ikke længere ville acceptere USA's krig. Det var reelt krigsmodstanden hos befolkningen i USA og hos USA's allierede, der stoppede krigen.

[ Vietnamdemo ]

Vietnamdemonstrationer kom også til Danmark – Det var anti-krigsarbejdet i USA og Europa, der undergravede USA's krig i Fjernøsten.

Men i starten af krigen var krigsmodstanden uhyre ringe og isoleret. Således var der kun 600 demonstranter i New York, da USA for alvor optrappede krigen i Vietnam i 1964.

Antikrigsmodstanderne var oppe imod en heftig chauvinisme og et sandt propagada-bombardement fra medierne, der skulle legalisere krigen. Det var en dyne, som krigsmodstanderne ikke umiddelbart kunne slå igennem.

Derfor var det først da krigsmodstanderne i 1965 etablerede en debatbevægelse på universiteterne i USA, at der blev sat virkelig spørgsmålstegn ved USA's krig.

Titusindevis af studenter deltog i debatterne, og det lykkedes efterhånden at involvere ledende politikere i debatterne. Og en voksende del af studenterne fik øjnene op for hulheden i politikernes argumenter. I efteråret 1965 lykkedes det at samle 30.000 mennesker til en anti-krigs-demonstration i USA. I 1966 var der omkring 50.000 demonstranter og i 1967 var tallet 400.000 mennesker.

Samtidig begyndt krigsmagernes propaganda-maskine at slå revner. Soldater begyndte at blive sendt hjem i ligposer, og de soldater som overlevede, kunne berette om de mest forfærdelige overgreb på vietnameserne. Og da USA i januar 1968 forsøgte at stoppe vietnamesernes store Tet-offensiv med tæppebombardementer, begyndte krigsmodstanden at sprede sig til toppen af partiapparaterne i USA og Vesteuropa.

USA fortsatte deres engagement frem til 1975 – men efter 1968 var det en uhyre svækket amerikansk krigsmaskine, der førte krig.

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 15

Flere numre fra 1999

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside