Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 15 – Juni 1999 – side 18

Nej til Euro'en

Nina Holm Jensen

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen afslørede allerede i sin nytårstale, at han vil af med de danske forbehold overfor EU-samarbejdet.

For vores egen skyld, naturligvis.

Det er ikke tilfældigt, at alle regeringsledere i EU har travlt med at fremstille EU som guds gave til europæerne.

Et enkelt EU-land er for lille til at tage kampen op med USA eller Japan, men et samlet EU med Europa som ét stort hjemmemarked har bedre chance.

Men andre økonomiske stormagter er ikke det eneste problem for de europæiske kapitalister: udgifter til velfærd, et socialt sikkerhedsnet, der gør det sværere at bruge arbejdsløse som løntrykkere, og en relativ høj organiseringsgrad blandt arbejderne er en byrde i konkurrencen mod amerikanerne.

Derfor er det en central del af EU projektet, at arbejde for en "amerikanisering" af samfundet: mere rationalisering, færre restriktioner for kapitalen, højere arbejdsløshed, mindre velfærd, lavere lønninger og svækkelse af fagforeninger.

Det er derfor, at konvergenskravene, der skal være opfyldt, for at et land kan deltage i Euro'en, er så skrappe. Euro'en skal tvinge regeringerne til at skære ned på de offentlige udgifter. Både i Frankrig og Tyskland har regeringen lanceret store nedskæringer, med baggrund i konvergenskravene.

Men de herskende står med store problemer; EU-toget kører ikke bare derudaf på skinner. Både den tyske og den franske regering har måtte trække nedskæringer tilbage, stillet overfor massiv modstand i form at kæmpe demonstrationer og strejker.

Samtidig har de forskellige landes herskere ikke let ved at blive enige. De kan godt blive enige om, at arbejderne skal betale krisen, men hvert enkelt land ønsker samtidig at sikre sine egne interesser i EU-samarbejdet som internationalt.

Det gør EU til et ustabilt projekt. Alligevel står det højt på de europæiske lederes ønskeliste, at EU skal udrustes med sin egen hær. Det er et skræmmende perspektiv. Hvordan ville Vestens og USA's krig på Balkan mon se ud med endnu en militær supermagt på banen, som skulle gøre sin egen indflydelse gældende og imponere andre magter?

EU står for mere militarisme, ustabilitet og angreb på vores levevilkår.

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 15

Flere numre fra 1999

Se flere artikler af forfatter:
Nina Holm Jensen

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside