Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 16 – Juli 1999 – side 2

Nye kampe om Kashmir

Paul Langhoff

Kashmir er en provins i Himalayabjergene. To tredjedele af området er under indisk styre og en tredjedel er under pakistansk styre. En meget lille del domineres af Kina.

De bevæbnede pro-pakistanske oprørere, som ønsker den indiske del af Kashmir løsrevet og tilsluttet Pakistan, optrappede i april konflikten ved at krydse våbenhvilelinjen og besætte højdedrag ved den indisk kontrollerede by Kargil. Indien besvarede provokationen ved at indsætte kampfly og bombe oprørsstillinger.

Disse angreb har kostet mange civile tab, herunder flere skolebørns død, som følge af massive indiske mortérangreb. 50.000 mennesker er på flugt over våbenhvilelinjen, der siden 1949 har delt provinsen i en indisk og en pakistansk del.

Denne væbnede krig har nu stået på i mange år. I den vestlige verden er der kommet mere fokus på konflikten, efter at både Pakistan og Indien har demonstreret deres styrke som atommagter.

Både indiske og pakistanske magthavere misbruger Kashmir som en scene, hvor de kan demonstrere sin styrke, og de bruger nationalismen til at retfærdiggøre sine krigshandlinger.

De eneste tabere er som sædvanlig den civile lokalbefolkning. De bliver misbrugt i et nådesløst internt spil, som udelukkende er til fordel for den herskende klasse både i Pakistan og Indien.

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 16

Flere numre fra 1999

Se flere artikler af forfatter:
Paul Langhoff

Siden er vist 1525 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside