Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 16 – Juli 1999 – side 4

Odense

Voksenlærlinge aktionerer mod stop for uddannelse

Lene Junker

Mere end 50 voksenlærlinge fra Odense Tekniske Skole har fået besked om at de ikke kan fortsætte deres lærlingeuddannelse fordi det Regionale Arbejdsmarkeds Råd ikke har flere penge.

Det betyder, at et halvt års uddannelse på teknisk skole er spildt, at forventningerne om en 3 1/2 år lang uddannelse er gået i vasken og at de nu er arbejdsløse. Utilfredsheden var stor, så da 4 ejendomsserviceassistent-lærlinge tog kontakt til de andre fag, så samledes 30 lærlinge til møde.

De dannede en aktionsgruppe og besluttede at lave et protestmøde den 14. juni foran Arbejdsformidlingen, hvor det regionale Arbejdsmarkedsråd holdt møde.

Aktionsgruppen gik til pressen, til deres fagforeninger og til fynske politikere på Christiansborg. Desuden satte de plakater om protestmødet op på skolerne.

Protestmødet den 14. juni samlede ca. 150 folk – mest lærlinge, men også repræsentanter for fagforeninger og pressen. Protestmødet var organiseret med åben mikrofon, så lærlingene kunne stille spørgsmål til Torsten Jensen, formand for det regionale Arbejdsmarkeds Råd.

Men Torsten Jensen kunne kun beklage at der ikke var flere penge i den kasse og at sagen ville blive rejst overfor arbejdsministeren.

Under debatten kom det frem, at Arbejdsmarkedsrådet allerede i slutningen af januar vidste at pengene ville slippe op til juni.

Og der var stor utilfredshed med at Arbejdsmarkedsrådet ikke havde informeret lærlingene, og heller ikke havde skaffet pengene i mellemtiden.

Socialistisk Revy talte bagefter med lærlingenes talsmand, Ronald Rasmussen. Han var foreløbig glad for den store opbakning til deres møde. Det giver mod til at holde fast og forsætte aktiviteterne, sagde han.

Ronald Rasmussen skønner, at omkring 100 voksenlærlinge på Fyn bliver ramt. Aktionsgruppen vil arbejde på at få kontakter til alle tekniske skoler og dermed få samlet alle berørte. Det er ikke kun voksenlærlingene på Fyn, der rammes. I langt de fleste amter er tilskuddet til voksenlærlinge forsvundet. Aktionsgruppen vil også arbejde for at dokumentere hvilke konsekvenser indgrebet vil få for den enkelte lærling.

Sagen er at voksenlærlinge uddannelsen er blevet enormt populær fordi den giver ufaglærte over 25 år mulighed for at få gå i lære på understøttelsen. Ordningen er især populær i byggebranchen, som konstant mangler arbejdskraft. Derfor er det nemt at få læreplads og arbejde bagefter. Det burde være logik for selv arbejdsministeren at få bevilget de nødvendige penge til at ordningen kan fortsætte.

Alle, som har lyst, skal have mulighed for at uddanne sig, også selvom man er blevet over 25. Her er en tilskudsordning, som også er til gavn for almindelige mennesker, og derfor bør samfundet garantere at den fortsætter.

Alt for ofte er det snæver økonomisk tænkning og centralt styrede bureaukratiske regler, der gør mennesker til små brikker i et spil, de ikke normalt ikke har indflydelse på.

Men lærlingene på Odense Tekniske Skole har taget sig indflydelse – takket være deres egne initiativer og aktiviteter. Disse aktiviteter vil ifølge Ronald Rasmussen fortsætte. Hvis du vil vide mere, støtte eller være med så kontakt aktionsgruppens talsmand: Ronald Rasmussen. Telefon: 65938436 eller 28192115.

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 16

Flere numre fra 1999

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside