Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 16 – Juli 1999 – side 6

NATOs kaos. Ingen fredsgeneral

NATO's bombninger af Jugoslavien har ødelagt landet totalt. Infrastrukturen er totalskadet, industrien ligger i ruiner og el- og vandforsyningen er nede på 10% af, hvad den var før krigen. Arbejdsløsheden er ekstremt høj, og i Kosovo er hvert andet hus ødelagt.

Det er ikke ligefrem en basis, der giver grobund for opbyggelse af en ordentlig tilværelse for flygtningene, når de vender hjem fra deres livs mareridt.

Og de, der har forårsaget ødelæggelserne, lægger ikke den store vilje til at hjælpe med genopbygningen for dagen. NATO-landene vil give 75 mia. kr., på trods af at det vil koste 700 mia. kr. at få Jugoslavien på fode igen.

De ønsker at betale så lidt som overhovedet muligt, selvom der ikke var problemer med at finde milliarder og atter milliarder af dollars til krigsmateriel.

Og udover at have skabt en menneskelig katastrofe af dimensioner, så har NATO med sine bombninger også ødelagt miljøet på Balkan i en sådan grad, at det vil kunne mærkes i flere generationer. Bombninger af olieraffinaderier og kemisk industri har ført til en omfattende forurening af Donau-floden, hvorfra omkring ti millioner serbere får deres drikkevand.

Desuden er Donau Europas længste flod, og da den løber igennem hele sydøsteuropa, vil hele dette område blive ramt af forureningen med bl.a. det dødsensfarlige dioxin.

Og som om det ikke var slemt nok, så har NATO også gjort brug af våben, som indeholder radioaktiv uran.

Og hvad det kan få af konsekvenser kan man se, ved at kigge på hvordan, det er gået i Irak efter, at de blev brugt i Golfkrigen; der har man oplevet en stærk stigning i antallet af leukæmi- og kræfttilfælde, ligesom antallet af misdannede nyfødte børn er steget kraftigt – især i det sydlige Irak, hvor det meste af krigen blev udkæmpet.

Ingen fredsgeneral

Som øverstbefalende for de "fredsbevarende" styrker i Kosovo har NATO udpeget den engelske general Michael Jackson.

Men hvem er denne "fredsskaber" egentlig?

I 1972 var han udstationeret i Nordirland og var der en af de hovedansvarlige for massakren på "Den blodige Søndag", hvor 14 ubevæbnede civile – deriblandt mange børn – blev skudt ned med koldt blod.

Efterfølgende sørgede Jackson for, at ingen af soldaterne blev straffet for deres forbrydelse. I stedet dækkede han over dem.

Og i forbindelse med krigen i Kosovo har han udtalt, at hvis "den jugoslaviske hær havde opført sig som den britiske i Nordirland, så ville dette ikke have sket".

Desuden har vor fredsskabende helt under forhandlingerne om serbernes tilbagetrækning foreslået at alle serbiske mænd mellem 18-55 år, som har aftjent værnepligt, skal smides ud af Kosovo.

Det er det der normalt, når det ikke er vestlige magter, der står bag, bliver betegnet som etnisk udrensning.

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 16

Flere numre fra 1999

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside