Socialistisk Revy
Nr. 16 – Juli 1999 – side 9
Ansatte på medborgerhuse vil kæmpe mod udlicitering (København)
Overalt i de danske kommuner og amter bliver offentlige opgaver udliciteret eller privatiseret. Og i de politiske partier og i fagbevægelsens top diskuterer de lystigt, hvad der skal udliciteres.
– Men ude på arbejdspladserne diskuterer vi derimod frygten for nedskæringer, og de forringelser det medfører, fortæller Jakob Nerup, der er tillidsmand på et af de københavnske Medborgerhuse.
– Og vi lader os ikke overbevise af hverken politikernes fine ord om bedre service eller fagtoppens trusler om mistede arbejdspladser.
Men hvorfor er det så vigtigt for magthaverne og deres politiske skødehunde at udlicitere ?
Og hvorfor er det så vigtigt, at bekæmpe udliciteringen både ideologisk og konkret ?
Det har vi snakket med Jakob Nerup om. Han arbejder som SID'er indenfor området medborgerhuse og sportshaller drevet af Københavns Kommunes Ungdomscentre (KUC). I den største sportshal, Grøndalscentret, er bowlingbanerne nedslidte og umoderne og skal derfor renoveres for 3-4 millioner kr.
– Det har KUC ikke råd til , så derfor vil man udlicitere bowlingen til Big Bowl, der laver profit flere steder i København på bøf, bajere og bowl, fortæller Jakob Nerup
Han kalder det "økonomisk hjernedødt", fordi Grøndalscentret giver et årligt overskud på 6-8 millioner kr., heraf bowlingen ca. 1,2 millioner kr.
– Det vil sige, at man forærer et privat firma faciliteter, kunder og goodwill til stor sikker profit, blot fordi man ikke kan finde pengene til renoveringen.
Strejke mod udlicitering
– Kollegerne i Grøndalscentret har reageret mod udliciteringen med både protester og alternative, billigere forslag til renovering. Men det har ledelsen været ligeglade med, siger Jakob Nerup.
Alle ansatte i medborgerhuse og sportshaller i hele Københavns kommune nedlagde derfor arbejdet og mødtes til fagligt møde d. 17. juni.
– Opbakningen til kollegerne i Grøndalscentret er stor, og det faglige møde sendte en meget skarp advarsel til ledelsen, siger Jakob Nerup
Han vurderer at alle er villige til at strejke i længere tid, hvis det er nødvendigt for at stoppe udliciteringen.
– Fordi vi ved, at det næste bliver bortforpagtning af køkkenerne i sportshallerne, udlicitering af rengøring og kulturopgaver og så er vores arbejde væk.
– Og samtidig forsvinder den politiske forudsætning for KUC, nemlig den billige og borgervenlige mulighed for københavnerne, fortæller Jakob Nerup.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe