Socialistisk Revy
Nr. 16 – Juli 1999 – side 15
Fusioner – de riges projekt: Arbejderne betaler prisen: Fyringer
Paul Langhoff
Sammenlægning af virksomheder er nødvendig for at klare sig i konkurrencen på verdensmarkedet. Men prisen er fyringer og dårligere arbejdsforhold for de ansatte.
Der er gennem det seneste år sket en mærkbar stigning i antallet af virksomheder, der opkøber hinanden eller indgår et tæt samarbejde. Blandt de største fusioner er sammenlægningen af tyske Daimler-Benz og amerikanske Ford og personbilsektoren i Volvo. Men fusionsbølgen har også ramt Danmark. De mest markante er sammenlægningen af MDFood og Kløver Mælk. I bank- og forsikringssektoren er det Unibank og Tryg-Baltica, der arbejder på at fusionere. For kort tid siden fandt Danish Crown og Vestjyske slagterier sammen og blev Danmarks største slagteri. Og i fjor var det BG Bank og Realkredit Danmark, som slog pjalterne sammen.
Rationalisering
I kølvandet på fusionerne kommer rationaliseringerne. Og da udgifterne til direktionen og bestyrelsen kun kan reduceres lidt, sker de største besparelser ved massefyringer af medarbejderne. Det er da også grunden til, at de ansatte hos Kløver Mælk har forsøgt at forpurre fusionen med MDFood. Fællestillidsmand hos Kløver Mælk, Rene Korsgaard, forventer, at omkring 1000 arbejdspladser vil blive nedlagt som følge af fusionen. I dag er der 1200 ansatte i Kløver Mælk og 13000 hos MDFood.
Peter Kjelstrup, informationschef i MDFood, erkender, at der skal ske fyringer. Hertil kommer øget fleksibilitet og yderligere rationaliseringer, der betyder at medarbejdere, der ikke kan stå for det øgede pres, bliver skubbet ud. Prisen for et monopolmejeri, der er i stand til at fastholde de danske markedsandele i udlandet, ender hos forbrugerne og de ansatte.
Der er ikke andre, som regningen kan sendes til. Allerede nu får vi et middelmådigt produkt i kølediskene, men i fremtiden bliver der ikke mulighed for at vælge alternativer, hverken med hensyn til økologi eller kvalitet.
Fusionen mellem de to slagteri-giganter kan komme til at koste et ukendt antal job i koncernen ud over de 950 stillinger, der allerede er blevet bebudet nedlagt i år. Virksomheden planlægger at lukke et oksekødsslagteri, to svineslagterier og fem forædlingsanlæg. Især lokalsamfundene Aars og Samsø rammes hårdt.
Ukontrolleret magtkoncentration
Den igangværende fusionsbølge er blot en i rækken af fusioner, som skal trimme danske industri-koncerner som Novo Nordisk, Danisco, Superfos, mejerierne og også mellem dansk ejede selskaber og multinationale selskaber.
Denne udvikling leder tankerne tilbage til 1920'erne, hvor der også skete en eksplossion af kartel-dannelser, der var med til at skabe børskrakket i 1929.
Som socialister afviser vi enhver sammenlægning, der alene har til formål at sikre profitter til aktionærerne. Vores klare krav er, at produktionen skrues sammen på en måde, så der er plads til alle slags mennesker. Desværre er det ikke foreneligt med de vilkår, vi tilbydes under kapitalismen.
Som det er nu vil de store selskaber overtage andre selskaber, så der til sidst kun er nogle få giganter tilbage, som dominere markedet indenfor hver deres felt. Vi går imod denne udvikling, alene fordi rationaliseringer under kapitalismen altid går udover almindelige mennesker.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe