Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 16 – Juli 1999 – side 18

Skør underholdning i et sygt samfund (Ricki Lake-show)

Ida H. Jakobsen

Den nye talk-show-trend er ikke kun et udtryk for, at danskere godt kan li' at kigge på skøre amerikanere, der udstiller deres privatliv i fjernsynet. Vi er allerede blevet præsenteret for de danske udgaver af trenden, i form af Talk-showene "Pernilles univers" og "Synnøves", og TV3s berygtede "Robinson-ekspeditionen".

Det amerikanske samfund er ikke skørere end det danske, og den socialpornografiske, skandalehungrige underholdningstrend er kun et udtryk for et sygt samfund, der skaber sociale problemer og fremmedgørelse.

De danske TV-kanaler bliver merE og mere præget af de importerede amerikanske talk-shows. Af de mest berygtede er Ricki Lake-show.

Konceptet er ganske enkelt: Ricki Lake, der er vært i programmet, optræder som den moralske moderskikkelse, mens hendes gæster skændes og græder og råber ud om problemer med svigermødre, utro kærester og andet skandale-guf.

Hele showet er akkompagneret af et mere eller mindre hysterisk publikum, der med klapsalver eller buen gejler stemningen op.

Showets salgs-trick er nemt at få øje på: jo flere skandaler, tårer og oprivende afsløringer, jo bedre sælger det.

Ricki Lake-show og andre lignende programmer har påfaldende høje seertal, til trods for at de færreste vil indrømme, at de kan li' at se dem.

Hvad er det så, der gør, at så mange mennesker lader sig fascinere af denne type underholdning?

Langt de fleste mennesker har kun lidt eller ingen indflydelse på deres egen hverdag, og det personlige overskud, der skal til for at pleje sit sociale netværk og engagere sig i andres liv, er derfor sjældent tilstede efter endt arbejdsdag. Det er derfor meget nemmere kun at kigge ind i andres liv, og på den måde få en lille smule adsprædelse.

I et samfund, hvor almindelige mennesker har kontrollen over deres egen hverdag, hvor vi i fællesskab udformer samfundet, vil der være plads til, at engagementet og kreativiteten og dermed også de sociale netværk blomstrer. Her vil gamle optagelser af Ricki Lake-show være en grotesk og underholdende påmindelse om, hvor sygt samfundet en gang har været....

Ricki Lake-show sendes tre gange om dagen på TV3

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 16

Flere numre fra 1999

Se flere artikler af forfatter:
Ida H. Jakobsen

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside