Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Revy

Nr. 16 – Juli 1999 – side 18

Oprør mod moralismen (Lucas Moodysson: "Fucking Åmål")

Paul Langhoff

Instruktøren Lucas Moodysson brillerer med en ungdomsfilm der, udover at være humoristisk og underholdende for alle aldersgrupper, også har et budskab.

Agnes er 16 år, tilflytter med sin kernefamilie og lidt af en enspænder. Hun forelsker sig i Elin, der er 14 år og skolens lille vamp. Elin lever også i en slags kernefamilie med en ældre søster og en enlig mor.

På trods af at de to går på samme skole, spiser i den samme kantine, så lever de isoleret i hver deres univers. Agnes er en meget belæst pige, der aldrig er faldet til i den svenske provinsby.

Elin er født i Åmål, og som andre skandinaviske teenagere er hun meget optaget af mode, kæreste og vil for alt i verden ikke ende sine dage i Åmål. Det, at hun vil ud af Åmål, adskiller Elin fra hendes slyngveninder, som derudover er optaget af intriger, hvem der danner par og skandaler i lille målestok.

Agnes har på et tidligt tidspunkt erkendt, at hun er forelsket i Elin og dermed, at hun er lesbisk. Skolens pubertetsdrenge opdager Agnes' homoseksualitet og provokerer hende ved at hænge et pornografisk billede op på hendes skab, for at se hendes reaktion. Agnes reagere meget modent på denne sexistiske provokation og udfordrer dermed skolen og samfundet med deres intolerance og den latente homofobi.

Et andet aspekt i filmen er den mageløse klassiske fremstilling af to forskellige familieformer samt de problemer, der er forbundet dermed.

Filmen er en lille provokation for det etablerede, puritanske borgerskab. Hvis filmen skulle vises i USA, så ville den sikkert fremprovokere kraftig modstand.

Det er svært at fremstille outsidere, uden at skulle ty til klichéer og fordomme. Dog vinder Elin's roller meget i point, idet hun skildrer den eksistentielle identitetskrise blandt progressive unge i en større provinsiel by.

Fucking Åmål af Lucas Moodyson

Flere artikler fra Socialistisk Revy nr. 16

Flere numre fra 1999

Se flere artikler om emnet:
Bøsser-lesbiske-trans

Se flere artikler af forfatter:
Paul Langhoff

Siden er vist gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside