Socialistisk Arbejderavis
Nr. 9 – Maj 1985 – side 3
Fagligt aktive til salg
Bodil Nielsen
Arbejdsgiverne er gået i offensiven for at rense ud efter strejkebevægelsen. En mængde fagligt aktive landet over er blevet fyret.
En klubleder på Amager blev fyret for at have deltaget i blokader. To fagligt aktive lagerarbejdere på Pressens Fællesindkøb blev fyret – grundet såkaldt arbejdsomlægning. Syv ansatte på Dyrups farvefabrik i Herlev fyredes, fordi »deres kemi ikke passede til firmaet«. En tillidskvinde på Skandinavisk Tobak blev fyret »for at have optrådt aggressivt ved forhandlingsbordet«.
Ceres
Enkelte steder har udrensningerne mødt modstand. På Ceres Bryggeriet i Århus blev Otto Dehn, tillidsmand for de mandlige bryggeriarbejdere, fyret for at have deltaget i en blokade. I forlængelse af storkonflikten fortsatte bryggeriarbejderne i fire uger »indtil Otto blev genansat«. Arbejderne på De jyske Bryggerier har delvist været i sympatikonflikt i hele perioden, og der har været en 48-timers arbejdsnedlæggelse i bryggeribranchen på landsplan.
Bryggeriarbejdernes fagforening i Århus har sat deres lid til, at sagen kunne vindes ad fagretslig vej, og resultatet har været stor passivitet blandt Ceres-arbejderne. Torsdag den 2. maj kom dommen, der sagde, at fyringen var berettiget.
I 9 ud af 10 tilfælde taber arbejderne en faglig voldgift om tillidsmandsfyringer. I de tilfælde, hvor arbejderne vinder, betyder det som regel ikke genansættelse, men fyring med kontant erstatning.
Fagforeningen og tillidsfolkene opfordrede efter dommen til at gå i arbejde igen. Det var på trods af, at de strejkende i de tre uger havde fastholdt kravet om genansættelse, også selv om ledelsen tilbød genansættelse uden tillidspost.
– Vi skal nok selv vælge vores tillidsfolk, og afsætte dem, hvis de ikke arbejder for vores interesser, som en af de strejkende sagde i en 1. maj tale. Men Otto Dehn blev solgt, fordi man troede på det fagretslige system og undlod at arbejde for at gøre strejken effektiv på landsplan ved at bygge videre på bryggeribranchens 48-timers arbejdsnedlæggelse.
GNT-Automatic
På GNT-Automatic i Søborg blev Michael Steffensen, afdelingsrepræsentant og klubbestyrelses-medlem, fyret en halv time inde i storkonflikten. Ledelsen troede, at strejkeviljen var udtømt efter 5 dages strejke, men de forregnede sig. Arbejdskammeraterne i den fyredes afdeling krævede ham genansat og gik i strejke i 2 dage for at understrege kravet.
På 3. dag afholdes fælles møde for hele virksomheden, hvor det blev besluttet at acceptere ledelsens »tilbud« til den fyrede om arbejde på en anden af Store Nordiske koncernens virksomheder. På det efterfølgende møde i afdelingen var der i første omgang et spinkelt flertal for at fortsætte strejken. Men tillidsmændene vurderede, at flertallet var for spinkelt til at fortsætte strejken, hvorefter afdelingen besluttede sig for at stoppe.
Resultatet betød, at man fik omplaceret en fagligt aktiv til en arbejdsplads, hvor han var mindre farlig for ledelsen.
På en lang række arbejdspladser er det et mindretal, der argumenterer for aktiv kamp imod overgreb. Dette mindretal er større end før konflikten. Når man løber panden mod en mur på sin egen arbejdsplads, må man orientere sig mod de steder, der er i strejke og forsøge at rejse støtte. Ved at sprede både kendskab til og opbakning bag strejkerne gør man ikke blot kampen mere effektiv, man undgår også den passivitet, der kan isolere fagligt aktive og gøre dem til lette ofre for aggressive ledelser.
Billedtekst:
Demonstration mod fyring af klubleder Svend Laursen på Amager
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe