Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 91 – Maj 1993 – side 2

Sydafrika

Regeringen myrder

Dorte Lange

Mordet på kommunistlederen Chris Hani er den foreløbige kulmination på en voldsbølge, som regeringen og højrekræfterne organiserer for at svække ANC.

Vreden er blusset op igen i Sydafrika efter mordet på kommunistlederen Chris Hani. Som mangeårig leder af ANCs militære del var han et symbol for den voksende del af de sorte, der ønsker mere kraft bag kravet om frihed. Folk er gået på gaden i spontane demonstrationer for at vise deres vrede.

ANCs forhandlinger med den hvide regering har stået på i 3 år. I den tid er der på grund af regeringens fremprovokerede vold dræbt flere sorte end i alle årene med apartheid . Samtidig har den økonomiske krise betydet, at arbejdsløsheden er eksploderet. Den er nu oppe på 45% blandt de sorte.

De ophobede frustrationer har fået frit løb efter mordet. “Der er en følelse af sammenhold, en følelse af at vi er på vej igen,” siger en fagforeningsaktivist fra Durban.

“Det er hårdt at gå op mod både arbejdsgiverne og politiet, men vi kæmper igen, fremfor at kigge på begivenhederne uden for vores kontrol.”

Den hvide regering under De Klerk går efter at svække ANC så meget, at en stemmeret med begrænsninger bliver accepteret. De ønsker, at de samme mennesker beholder kontrol med både økonomien og statsapparatet.

Bruger vold

For at opnå dette bruger de volden helt bevidst for at splitte de sorte. De hvide højreorienterede grupper arbejder åbenlyst både i og uden for politiet og hæren.

Beviserne peger på, at Chris Hanni blev offer for en sammensværgelse, organiseret af højrefløjen gennem et samarbejde mellem respektable konservative partier og nynazisterne.

Regeringen gør intet for at standse dem. Piet Rudolph, generalsekretær i nazi-organisationen AWB, blev sidste år benådet af De Klerk. Han var fængslet for våbentyveri fra en militærbase. Chris Hani blev skudt med en pistol, der stammer fra et sådant tyveri.

Utålmodighed

Utålmodigheden blandt unge sorte vokser og dermed presset mod ANCs afventende forhandlingslinje. ANCs ungdomsliga har lanceret sloganet: “En settler, en kugle.” Det er forståeligt, men ligeså forkert som forhandling uden aktivitet.

Væbnet modstand mod de hvide i gaderne er ikke de sortes bedste kort. Det bedste kort er kampen på arbejdspladserne. Sidste år fulgte 4 millioner arbejdere ANCs opfordring til generalstrejke efter en massakre i den sorte bydel Boipatong.

Den opbakning har ANC stadig. Den skal bruges. “Hævn Chris Hani, De Klerk må gå,” sang unge sorte i gaderne efter mordet. Det burde være ANCs linje. At organisere effektivt mod apartheid i stedet for at forhandle med det undertrykkende system.


Billedtekst:
Volden mod ANC tilhængerne betyder, at flere og flere sorte mister troen på forha(nd)lingerne med de Klerks apartheid-regime.

Flere artikler fra nr. 91

Flere numre fra 1993

Se flere artikler om emnet:
Sydafrika

Se flere artikler af forfatter:
Dorte Lange

Siden er vist 1794 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside