Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 91 – Maj 1993 – side 3

Leder

Fasthold nej’et til de riges Europa

Knud Sørensen, formand for Finansrådet og direktør i Den Danske Bank, er “ikke ude på at føre skrækkampagne”, men mener, at danskerne skal indstille sig på en “lavere levefod” i tilfælde af et nej-flertal d. 18 maj. (Jyllandsposten d. 19. april).

Hvis Knud Sørensen ikke var Danmarks mægtigste finansfyrste ville hans udsagn frembringe ukontrollabel latter. Faktum er, at danskerne i lighed med resten af befolkningen i EF har 20 års erfaring med “en stadigt lavere levefod”.

Ifølge en EF-rapport “Den Europæiske udfordring. Post 1992” er der 17 millioner arbejdsløse i EF-landene i dag, mod under en million i 1974, 53 millioner er fattige, ifølge EF’s egen fattig-domsdefinition (under halvdelen af den gennemsnitlige lønindkomst), mod 38 millioner i 1974 (Det Fri Aktuelt 14. april).

De kræfter, som har frembragt den situation, er de samme, som Knud Sørensen vil styrke med den Europæiske Union. Markedskræfternes frie spil i Unionen gør det muligt for de store selskaber at blive endnu større, og opkøbe eller udkonkurrere de små og urentable. Hans egen banksektor er et godt eksempel på, hvad der sker, når de store bliver større. Den Danske Bank og Unibanks fusioner har ikke betydet flere i arbejde, men færre. Titusindvis af mennesker er blevet forarmede.

Resultatet kan blandt andet aflæses i de stadigt faldende hus- og ejerlejlighedspriser, som betyder en “lavere levefod” og økonomiske stavnsbånd for hundredtusinder af mennesker. Men i whiskybæltet stiger huspriserne!

Det viser i en nøddeskal, hvad for et ærinde Knud Sørensen er ude i. Det er hverken internationalt samarbejde eller danskernes velfærd han bekymrer sig om, men hvordan hans klasse kan tjene nogle flere lette penge på vores bekostning.

Maastricht-traktaten er klassekamp. De rige i Europa forsøger at gøre det nemmere for dem selv at skovle ind. Både Socialdemokratiet og SF siger, at de tror, at de kan tæmme markedskræfterne gennem EF. Det udsagn ville være mere troværdigt, hvis de havde tæmmet dem her i landet. Desværre hører vi hverken snak om klassekamp eller socialisme fra deres læber.

Vores fremtid

Hvorfor skulle vi tro på, at tingene bliver anderledes i Bruxelles overfor de store europæiske multinationale koncerner. Et nej d. 18. maj vil forpurre de riges planer for vores fremtid. Alle socialister burde kende deres besøgelsestid.

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 91

Flere numre fra 1993

Se flere artikler om emnet:
EU-afstemninger - Danmark

Siden er vist 1667 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside