Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 93 – Juli 1993 – side 13

Til forsvar for 1968

Jørgen Lund

“Den ene klasse mod den anden.”

I dagbladet Politiken 13.6.1993 blev Daniel Cohn-Bendit, der var en af de centrale personer i det franske studenter-oprør i maj 68, spurgt om 1968-arven. Han svarede: “Hele den politiske tilspidsning, den ene klasse mod den anden.” Og han fortæller dermed, hvorfor begrebet 68 er så vigtigt. Alene antallet og arten af begivenheder lige netop dét år gjorde 68 til noget helt specielt:

Januar: I det statskapitalistiske Tjekkoslovakiet overtager en reformfløj ledelsen med Dubcek i spidsen, og igennem forår og sommer tvinger aktivitet blandt studenter og arbejdere regimet til en mere liberal kurs.

Januar: På trods af den amerikanske krig mod guerillaen i Vietnam, tilføjer vietnameserne i den såkaldte Tet-offensiv USA det første store nederlag.

Marts: Studenterdemonstrationer gennem en uge i Warszawa og de største polske byer bliver fulgt af optøjer blandt unge arbejdere. Regimet rider stormen af med knipler og en antisemitisk bølge.

April: Den vesttyske studenterleder Rudi Dutschke bliver skud ned i Berlin, og følgen bliver voldsomme demonstrationer i alle tyske storbyer, vendt imod den højreorienterede Springer-presse, der havde ført an i hetzen mod studenterne og venstrefløjen.

April: Mordet på den sorte ikke-voldelige borgerrettighedsleder Martin Luther King i Memphis medførte opstande i alle sorte ghettoer i USA, og forvandlede den sorte bevægelse fra borgerrettigheder til “Black Power” (sort magt).

Maj: Studenternes gadekampe i Paris får opstanden til at brede sig til en generalstrejke over hele Frankrig frem til midten af juni og viser, at revolution kan komme på dagsordenen i et vestligt industrialiseret land.

August: Med invasionen i Tjekkoslovakiet viser Rusland, at stalinismen ikke er et alternativ for 60’ernes oprør.

August: 10.000 unge krigsmodstandere er taget til Chicago for at støtte en fredskandidat til det kommende præsidentvalg, men erfaringen bliver i dagevis banket og tåregasset fast: at kampen mod Vietnamkrigen er en kamp mod USA selv.

Oktober: I Mexico City, efter flere måneder med studenter og unge arbejdere i 100.000-stærke demonstrationer for demokratiske krav, blev en demonstration umiddelbart før åbningen af de Olympiske Lege nedskudt af militæret, med et resultat på over 300 døde.

Oktober: En mindre march i Derry, Nordirland, for lige rettigheder for den katolske befolkning, blev brutalt afstraffet af politiet, der ønskede at stoppe en begyndende protest og aktivitet mod undertrykkelsen. Begivenheden blev begyndelsen til en radikalisering af kampen, indsættelsen af britiske tropper og opblussen af den væbnede nationale kamp. (se i øvrigt s. 7).

Og i Danmark: 68 var Vietnam-demonstrationerne med 20-25.000, hvoraf især d. 27. april blev husket for politiets borgerkrigsmanøvre. Det var også året med de første universitetsbesættelser.

I 68 skete der en eksplosion af begivenheder – et udbrud af de modsætninger og kræfter, som den fælles kapitalistiske udvikling havde skabt.

For dem, der var med, oplevedes det som, at en historiens nøgle blev drejet om i en lås, der havde været rustet til i mange år. Døren til mulighedernes land blev smækket op på vid gab.

Kampene i 68 blev indledningen til et internationalt klassekampsopsving, så årene fra 68 til midten af 70’erne blev et samlet højdepunkt. Fællesnævneren for, hvad der skete verden over, var forandring, oprør og revolution.

Derfor skal 68 forsvares: Over for de borgerliges had, over for nå-generationens hån, og over for de forvrængede personlige erfaringer og nederlagskonsekvenser.

Men 68 forsvares bedst ved at være med til at opbygge en organisation, som vil arbejde for, at ønsket om revolution også bliver til virkelighed, når det næste store opbrud sker og 68 overhales.

Forhåbentligt snart!

Flere artikler fra nr. 93

Flere numre fra 1993

Se flere artikler om emnet:
1968

Se flere artikler af forfatter:
Jørgen Lund

Siden er vist 1973 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside