Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 95 – September 1993 – side 13

Findes der et bøsse-gen?

Paul McGarr

Amerikanske forskere påstår, at de har fundet hemmeligheden bag homoseksualitet: Et bøsse-gen!

I juli måned påstod amerikanske forskere igen, at nu havde de fundet den genetiske forklaring på homoseksualitet. Det materiale, som forskerne bygger på, er imidlertid meget spinkelt og påviser i virkeligheden intet om eksistensen af et bøsse-gen.

Tyndt grundlag

Forskernes påstand er baseret på genetisk materiale, der er taget fra 40 par brødre, der alle er bøsser. Det viste sig, at slægtninge til brødrene var mere tilbøjelige til at blive bøsser, end gennemsnittet af mænd i almindelighed.

Dette fænomen kunne jo skyldes, at når der er erklærede bøsser i familien, er det nemmere for de øvrige mænd i familien at være åbne om deres seksualitet.

Videnskabsmændene påstår, at de fandt en bestemt form for genetisk materiale hos begge brødre i 33 af 40 tilfælde. Men hos de 7 andre par brødre kunne de ikke finde noget bøsse-gen. Hvis seksualitet er bestemt af et bestemt gen, hvordan kan videnskabsmændene så forklare det!

1001 teori

Bøsse-gen teorien er blot den seneste af et stigende antal påstande om, at seksualitet udelukkende er biologisk baseret. Den mest berømte kom fra en ledende forkæmper for bøssernes rettigheder i USA, videnskabsmanden LeVay, i 1991. Han påstod at der var forskel på forskellige dele af hjernen hos bøsser og heteroseksuelle mænd. Der er utrolig mange problemer i LeYay’s teori. Hans undersøgelse var baseret på prøver fra 41 hjerner fra mænd, der blevet antaget for at være bøsser. Denne antagelse var baseret på, at de alle var døde af AIDS.

Gen eller adfærd

Hvis en sådan forskel eksisterer i forskellige menneskers hjerner, kan det lige så godt være forskellene i den seksuelle adfærd, der har skabt forskellene. LeYay går ud fra det modsatte – at generne var der først og bestemte den seksuelle adfærd.

Men en lang række af videnskabelige undersøgelser viser, at menneskelig adfærd, herunder seksualitet, netop ikke er et simpelt produkt af genetisk materiale.

Mere komplekst

En af de mange forskere, der er uenig med LeYay, er den britiske hjernespecialist, Steven Rose. Han afviser, at et så komplekst biologisk fænomen som seksualitet kan forklares som et mekanisk resultat af bestemte gener.

Ideen bag eksistensen af et bøsse-gen, bygger samtidig på, at seksualitet hos mænd kan begrænses til, at de enten er bøsser eller heteroseksuelle. Hvilket må siges at være en grotesk karikatur af en meget mere kompleks menneskelig seksualitet.

Selvom det vil være tåbeligt at afvise, at der er biologiske aspekter i menneskets seksualitet, er det en ekstrem forenkling, der kommer til udtryk i bøsse-gen-teorien.

Ligeså tåbeligt er det, at der idag også bruges enorme summer på at forske i, om der findes et gen for alkoholisme, arbejdsløshed og vold.

De samfundsmæssige forhold kan med disse teorier skubbes helt i baggrunden som forklaring på, hvorfor sociale problemer opstår.

Flere artikler fra nr. 95

Flere numre fra 1993

Se flere artikler om emnet:
Gener
Sexualitet
Bøsser-lesbiske-trans

Se flere artikler af forfatter:
Paul McGarr

Siden er vist 2269 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside