Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 95 – September 1993 – side 12

Gå ikke glip af...

Ågot Berger + Bjarne Frandsen

Bøgernes verden

“Flygtningefænomenet” er ikke et nyt historisk fænomen. Folkevandringer har altid fulgt i kølevandet på krige, sult og fattigdom. Idag er 50 millioner men-nesker på flugt. De færreste slipper ind i “Fort Europa”.

Bogen Fjendebilleder og fremmedhad (FN-forbundet, 1988) trækker forskellige eksempler frem på, hvordan den herskende elite fra klassisk oldtid til idag har brugt fjendebilleder  til at aflede opmærksomheden fra deres egne elendige systemer.

Apartheid a la Hvidovre er heller ikke noget nyt fænomen. I Indvandrernes danmarkshistorie af Bent Østergaard (Gad, 1983) beskriver han, hvordan apartheid historisk har været rettet mod jøderne. I en Kgl. forordning af 1651 står der skrevet, at ingen jøde måtte befinde sig i kongeriget uden særlig bevilling, som kun gav ret til ophold kun i en bestemt by. Anti-semitismen kulminerede i “den korporlige jødefejde” i 1819, hvor “Alle gode og christelige borgere” blev opfordret til at jage “denne samfundets pest ud af staden”.

Med kapitalismens frem-vækst og mangel på arbejdskraft blev indvandrerlovene liberaliseret. Jernbane- og bygningsindustrien var afhængig af udenlandsk arbejdskraft, primært svensk og tysk. I 1885 udgjorde indvandrere 8,1 procent af Københavns indbyggere. Østergaards bog indeholder mange eksempler, men idylliserer den danske stats holdning til indvandrere og flygtninge.

Christian Horst’s Arbejdskraft vare eller menneske? Migration og vesteuropæisk kapitalisme giver en udmærket dokumentation for den vest-europæiske kapitals skiftende holdning til indvandrerne. Albert Szymanski dokumenterer i artiklen Racial discrimination and white gain (American Sociological Review, 1976, vol.41), at den hvide arbejderklasse (i USA) ikke tjener på økonomisk diskriminering af de farvede. Men at det modsat er sådan, at de arbejdspladser, hvor hvide og farvede slås sammen, har bedre løn- og arbejdsforhold.

De bedste danske bøger som gendriver myter i den danske indvandrerdebat er Carsten Svanes Tal dansk din hund og Rejs hjem din hund (Systime, 1992). Han viser, hvordan de organiserede racister arbejder, hvordan borgerlige og socialdemokratiske politikere støtter de fremsatte myter i skøn forening med mikrofonholdere i dagspresssen. Det er gode bøger at læse som modgift mod alt det racistiske sludder.

Men skal man hente svar på, hvordan man bekæmper racismen, så er IS’s pjece Smid racisterne ud (32s., 20 kr) og Chris Bambery’s Nazierne kan stoppes (45s., 20kr.) de bedste bud.

I Alex Callinicos’ Race and Class (Bookmarx, 1993, 40 kr.) understreger han, at racismen historisk opstod med kapitalismen og imperialismens tidsalder. Løsningen ligger følgelig heller ikke i sort nationalisme, muslimske guerillaer, men i at arbejderklassen på tværs af religion, farve og køn smider kapitalismen over bord.

TV

Afsløringen

(Onsdag 8.9., 21.45, DR TV) handler om præsident Kennedys formodede morder, Lee Harvey Oswald, og inddrager oplysninger fra nyligt frigivne russiske og amerikanske arkiver.

Håbets sejr

(Lørdag 11.9., 22.50, TV2). Amerikansk film fra 1989 om rædslerne under 2. verdenskrig i den tyske koncentrationslejr Auschwitz. Instrueret af Robert M. Young, med Willem Dafoe i hovedrollen.

Hungerhæren

(Onsdag Engelsk tv-film fra 1990, instrueret af Davis Wheatley. “Fremtidsfilm” om sultne og undertrykte afrikanere på vej mod Europa.

Medløberen

(Lørdag 18.9., 22.53, DR TV) foregår i 1930'ernes Italien, og giver et nærportræt af fascismens psykologi. Filmen er fra 1969, instrueret af Bernardo Bertolucci og med Jean-Louis Trintignant i hovedrollen.

Nordlys

(Søndag 19.9., 16.25, TV2). John Hanson og Rob Nilssons film fra 1978. Den foregår i North Dakota og handler om kampen for organisering af småbønderne under 1. verdenskrig. Fik pris som bedste debutfilm ved filmfestivalen i Cannes.

Video

Reds

Warren Beattys film fra 1981 om den amerikanske socialist John Reed og hans liv gennem kærlighed og revolution. Fra den mexikanske revolution til den russiske i 1917, hvor han skrev klassikeren “Ti dage, der rystede verden”, til opbygningen af det amerikanske kommunistparti. Flot og inspirerende film.

Bøger af Ågot Berger
TV og Video af Bjarne Frandsen

Flere artikler fra nr. 95

Flere numre fra 1993

Se flere artikler af forfatter:
Ågot Berger
Bjarne Frandsen

Siden er vist 2180 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside