Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 99 – Januar 1994 – side 2

Skråplanet

Venstres sjæl

Niels Lange

“Han har ikke forstået Venstres sjæl,” sagde Birte Rønn Hornbech, da Riskær Petersen blev smidt ud af Venstre.

Pudsigt nok opstod det sjælelige problem først, da manden var bankerot. Mens han var gulddreng i det ædle håndværk spekulation, kom selveste Uffe til middag i Strandvejsvillaen, og Riskærs mange kroner lunede godt i partiets EF-valgkampe.

Rønn Hornbech er Venstre ordfører inden for “Lov og orden”. Hun fører en nådesløs kamp imod butikstyve, cyklister uden lys og andre chokerende anslag mod samfundet. Bakker 200 % op bag politiet, også når de skyder demonstranter og smider tåregas i børnehaverne på Christianshavn.

Gælder det mindre uheld som Proms fabrikkens giftudledning eller landbrugets forurening af grundvandet, så viser Fru Hornbech en anden side af sig selv: Den milde og overbærende.

Den meningsløse vold

Venstre vil beskytte borgerne mod den meningsløse vold. De kræver hurtigere og hårdere straffe for legemsbeskadigelse.

Venstres fhv. indenrigsminister Britta Schall Holberg svingede lystigt rundt med sparekniven i sundhedsvæsnet. Herved blev hun ansvarlig for, at 89 blødere fik HIV smittede blodpræparater. Britta slap for kachotten, og her var der ingen Venstre løver, som brølede op om “krænket retsbevidsthed”. Men denne vold var jo heller ikke meningsløs. Den havde noble motiver som besparelser og hensynet til Novo Nordisk – flagskibet i dansk medicinalindustri.

En anden fhv. Venstre-minister, Thor Petersen, havde privatisering som mærkesag. Han skaffede bl.a. Jydsk Rengøring ind på Rigshospitalet. Til skade for patienter, personale og hygiejne. Men til glæde for hr. Petersen selv – han kan i dag supplere ministerpension med løn som “konsulent” i Jydsk Rengøring.

Venstres sjæl er uhyre liberal på den måde, at der absolut ikke behøver være nogen sammenhæng mellem det man siger og det man gør.

Venstre prædiker længe og følsomt om den personlige frihed over for formynderstaten. Og er samtidig de første til at kræve statsforbud mod slagteriarbejdernes fri strejkeret.

Uffe spiller stærk mand i pressen og gir fingeren til de ansatte i EF byrokratiet når de strejker. Mens fhv. Venstre boss Henning Christophersen hæver EFs fedeste byrokratløn.

På et punkt er Venstre-sjælen dog ærlig nok. De ønsker virkelig oprigtigt at gøre de rige endnu rigere. På bekostning af alle os andre og resterne af velfærdsstaten.

Flere artikler i serien Skråplanet

Flere artikler fra nr. 99

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Venstre

Se flere artikler af forfatter:
Niels Lange

Siden er vist 1812 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside