Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 99 – Januar 1994 – side 5

Skraldemandsmodel

De vil ikke have flere i arbejde

Carsten Lorenzen

Over-Danmark har ført en heftig kampagne mod de århusianske skraldemænds forslag til at skaffe flere i arbejde.

Skraldemandsmodellen går ud på, at de ansatte får fri på dagpenge hver fjerde uge mod at der ansættes en arbejdsløs i friugerne.

Argumenterne mod modellen har været enten tynde eller groteske. Arbejdsminister Jytte Andersen (S) mener, at skraldemændene bør indordne sig under de eksisterende orlovsordninger, der kun giver en refusion på 80 procent af de maksimale dagpenge.

Skraldemændene har klogeligt fastholdt, at staten ikke skulle spare penge på ordningen ved at få en arbejdsløs på 100 procents dagpenge i arbejde og så kun udbetale 80 procent til de ansatte, der holder fri i stedet.

De fleste af fagforeningerne siger, at 100 procents dækning vil betyde, at man ikke vil benytte ordningen med uddannelsesorlov og at skraldemændene bare vil bruge friugen til dobbeltarbejde. Men i 1995 ryger dækningen under uddannelsesorlov også ned på 80 procent af dagpengene som på de øvrige orlovsordninger. Så det argument er der ikke meget hold i.

Frygter pres på lønnen

Arbejdsgiverne er noget mere direkte i deres kritik af skraldemandsmodellen. Den vil medføre flaskehalse og lønpres, hedder det. Ja, lige præcis. Modellens store styrke er, at den vil skaffe flere folk ind på arbejdspladserne, så arbejdsgiverne får sværere ved at true de ansatte med fyring, hvis de ikke makker ret.

Arbejdsgiverne kunne lige så godt sige det lige ud: De elsker arbejdsløsheden. Der er god profit i den – de ville miste formuer, hvis alle kom i arbejde. En gammel tommelfingerregel for socialister hedder: Se hvad storkapitalen siger – og gør så det modsatte. Og det er præcis hvad danskerne har gjort.

Undersøgelser viser, at mindst 75 procent mener, at skraldmandsmodellen er en god måde at bekæmpe arbejdsløsheden på. For exempel har en tredjedel af HT-chaufførerne besluttet at deltage i en ordning, hvor 785 chauffører får fri hver niende uge – godt nok kun på 80 procent dagpenge. Det forhindrer 80 fyringer hos HT. Telearbejderne og mange andre faggrupper, en del menige socialdemokrater, SF, Århus byråd og mange læserbrevsskribenter har også bakket op bag ordningen.

Gammel venstrefløj imod

Alligevel har en del af de gamle venstrefløjsaktivister taget afstand fra at fordele arbejdet. Blandt andre har de københavnske bryggeriarbejdere og venstrefløjsavisen Den røde tråd udtalt sig negativt om skraldemandsmodellen.

Venstrefløjen mener, at skraldemændene sælger ud af det gamle princip om fuld lønkompensation for nedsat arbejdstid. Det er til dels rigtigt, men kritikerne har ikke forstået den nuværende situation på arbejdspladserne.

Intet ville være mere lækkert end en offensiv kamp for 30 eller 35 timers arbejdsuge med fuld løn- og personalekompensation. Men det krav er bare ikke blevet fremført fra gulvet i årevis. I dag drejer det sig i stedet om at støtte alle initiativer, der kan bringe selvtilliden tilbage.

Og det kan skraldemandsmodellen. For kommer der flere i arbejde, er der basis for fornyet løn- kamp – og for en kamp for generel lavere arbejdstid, som på længere sigt kunne erstatte skraldemandsmodellen.

Det største problem i dag er, at der ikke er nogle store organisationer i arbejderklassen, som peger på, at det er nødvendigt at slås for at få gennemtrumfet skraldemændenes sociale og solidariske forslag.

Flere artikler fra nr. 99

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1991-2000
Faglig kamp (DK): Skraldemænd/renovation

Se flere artikler af forfatter:
Carsten Lorenzen

Siden er vist 1614 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside