Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 99 – Januar 1994 – side 12

Jan Stage: “Asken brænder”

En handel-og-vandel-krig

Erik Mikkelsen

“Træk FN-tropperne tilbage. Indstil al nødhjælp. Stands strømmen af materiel og den dermed forbundne tilførsel af fremmed valuta, og krigen vil miste sit økonomiske incitament. For den bosniske krig er ikke en borgerkrig. Det er en handel-og-vandel-krig.”

Ovenstående citat er en af de helt centrale pointer i Jan Stages nye bog om krigen på Balkan: “Asken brænder”. Den særdeles læseværdige og troværdige bog er skrevet på baggrund af en række rejser til ex-Jugoslavien, primært Bosnien, som Jan Stage har foretaget som krigskorrespondent for dagbladet Information i 1992-93. Han er på visit hos alle parter i krigen: Kroater, serbere, muslimer og diverse FN-tropper i et forsøg på at finde fronter, retfærdighed og mening, og hvad han kalder krigens psykologi.

Jan Stage formår at bringe læseren uhyre tæt på begivenhederne, uden at han forfalder til billige “splatter”-effekter. Bogens store troværdighed ligger i, at historien fortælles gennem de mange og meget forskellige personer han møder og deres skæbne.

For Jan Stage (og læseren) bliver billedet på krigen tydeligere og tydeligere. Krigen er vanvid. Der er ingen retfærdighed, ingen part at holde med. Men der er masser af økonomi i krigen. “Sejrherrerne” er sortbørshajerne, valutahandlerne og menneskesmuglerne, som findes blandt alle parter i krigen, også – måske især – blandt FN-tropperne. Der er mange konkrete beskrivelser af FN’s indsats i området – eller de såkaldte “Beskyttelsestropper”, som Stage konsekvent omtaler dem. F.eks. da den bosniske regerings viceministerpræsident Turajlic blev likvideret mens han var under FN-beskyttelse! Han sad inde i en pansret mandskabsvogn, som kun kan åbnes indefra!

Eller da Jan Stage overværede, hvordan en pengekurér af franske FN-troppers blev hjulpet ud af Sarajevo med et gigantisk beløb i D-mark! Citat: "Her, i den bosniske hovedstad, akkumuleres der åbenbart så mange kontanter, at de med FN-troppernes mellemkomst skal bæres, og derefter flyves ud, i papkasser. Og hvor kommer de mange og dejlige D-mark sedler fra? Der kan kun være tale om én kilde: FN-troppernes og de civile nødhjælpsarbejderes tilstedeværelse i Sarajevo og i resten af den bosniske stat. Der er ikke blod i Sarajevo. Der er business".

“Asken brænder” indeholder masser af gods mod krigsvanvid, FN-hykleri og nationalisme og fortjener stor udbredelse i kampen mod krigen i Bosnien. Læs den!

Flere artikler fra nr. 99

Flere numre fra 1994

Se flere artikler af forfatter:
Erik Mikkelsen

Siden er vist 1822 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside