Socialistisk Arbejderavis
Nr. 100 – Februar 1994 – side 6
Europa i oprør
Tyskland: Demonstrationer mod lønnedgang
Jens Klüver
Siden 1. februar har tyske metalarbejdere strejket og demonstreret mod lønnedgang.
I Tyskland er arbejdere gået på gaden fordi de ikke vil finde sig i, at de skal betale for krisen. Hver dag siden 1. februar har op mod 120.000 metalarbejdere demonstreret i protest mod arbejdsgivernes nedskærings planer.
Den 1. februar startede metalarbejdernes fagforening, IG-Metall, omfattende advarselstrejker i det tidligere Tyskland.
Begrundelsen er, at arbejdsgiverne (Gesamtmetal) allerede i efteråret 1993 opsagde overenskomsterne med virkning fra 1. februar 1994. Arbejdsgiverne har sat ind med et massivt angreb. Lønomkostningerne skal sænkes med 10-12%. Dette vil de opnå ved at stryge feriepenge og helligdagsbetaling. Det vil koste arbejderne en månedsløn!
Det er det hårdeste angreb siden 1931, hvor kravet var en lønnedgang på 15%.
Krav om lønforhøjelse
Fagforeningen har spillet ud med krav om en lønforhøjelse på 5-6%. Det skal afbøde for de forringelser af leveomkostningerne, der skyldes inflationen, som er på 3,6 %, samt afgifts- og skatteforhøjelser, f.eks. en “solidaritetsskat” på 7% af bruttolønnen.
De tyske arbejdsgivere satser voldsomt på at knække arbejdernes modstand. Der er ikke åbnet for et kompromis, og de vil end ikke forhandle med fagforeningerne.
Arbejdsgiverne øjner en mulighed for at splitte arbejderklassen med truslen om, at endnu flere vil blive kastet ud i den rekordhøje arbejdsløshed, hvis de ikke får deres krav igennem.
Så længe konflikten ikke har fundet en afklaring, fortsætter den gamle overenskomst. Det er nærmest en uofficiel “nulløsning”.
Til gengæld står metalarbejdere fast på, at deres levevilkår ikke skal ofres på profittens alter. Kravet om forøget strejkeaktivitet er udbredt blandt arbejderne. Således er kravet om generalstrejke meget fremtrædende på bannere og plakater i demonstrationerne.
Vreden over arbejdsgivernes angreb er stor, og metalarbejderne ved, at kun aktiv modstand gennem strejker og aktioner kan slå angrebet tilbage.
Se også:
SAA 100: Europa i oprør: Spanien: ‘Nu må de stoppes’
SAA 100: Europa i oprør: Storbritannien/Tyskland: Studerende i aktion
SAA 100: Europa i oprør: Italien: Partier i panik
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe