Socialistisk Arbejderavis
Nr. 181 – Marts 2000 – side 5
Spændt situation på Balkan
Frank Antonsen
Situationen på Balkan er på ingen måde faldet til ro efter NATO’s krig mod Serbien. Den herskende klasse slås indbyrdes, og blandt almindelige mennesker vokser vreden mod systemet.
Situationen på Balkan er igen spændt.
Mediernes øjne har mest hvilet på “den delte by”, Mitrovica, i den albanskdominerede region Kosova i Serbien, hvor den ene del af byen beboes af serbere og den anden del af albanere.
FN-soldater er kommet under beskydning fra begge parter, også af de albanere, som NATO’s bombardementer hævdede at hjælpe. Senest er der desuden også kommet øget troppeopmarcheringer ved grænsen mellem Serbien og Montenegro.
Forholdet mellem de to tidligere jugoslaviske republikker har været spændt lige siden en kritiker af Milosevics styre i Serbien blev valgt som præsident.
Men der er foregået meget mere i de tidligere jugoslaviske republikker siden nytår.
Ledere myrdet
Den serbiske oppositions vigtigste radiostation, Studio B, blev bombet 16/1. Og først blev den berygtede mafioso og militsleder “Arkan”, der har været en af Milosevics ledende generaler, myrdet. – Og et par uger efter blev forsvarsministeren, Pavle Bulatovic, dræbt.
At to så højtstående Milosevic-støtter myrdes kan tolkes på flere måder. Enten er Milosevic ved at rydde op i gruppen af belastende folk, der ikke længere er nyttige for ham. Eller også er mordene udtryk for en magtkamp, hvadenten det er om kontrollen over den indbringende stortbørshandel eller direkte om den militære og politiske kontrol over landet.
I alle tilfælde er det tegn på, at den herskende klasse slås indbyrdes.
Bulatovics arvtager er i øvrigt Dragoljub Ojdanic, der er tiltalt for krigsforbrydelser i forbindelse med borgerkrigen i eks-Jugoslavien.
Kroatien, der har været Vestens kæledægge under borgerkrigen i Bosnien først i 90erne, selvom landet blev ledet af en fascist, Franjo Tudjman, har også set omvæltninger for nylig.
Først døde eneherskeren Tudjman, hvis nationalistiske politik mere end noget andet var gnisten, der antændte Jugoslaviens flamme.
Ved landets første frie valg, der blev afholdt kort tid efter hans død, vandt en centrum-venstre koalition ledet af Stipe Mesic. Han bliver i vestlige medier fremstillet som et slags progressivt modstykke til Tudjman, og det er da også det, han selv har spillet på i valgkampen. Men han var Kroatiens repræsentant i det jugoslaviske råd i tiden op til borgerkrigen, og han førte Tudjmans politik ud i livet, omend han har været mere moderat.
Modstand nedefra
Både i Serbien og Kroatien har den herskende klasse været under pres.
Serbien har set en studenterbevægelse, der med mellemrum blusser op, trække tusindvis af utilfredse arbejdere med sig og demonstrere i dagevis.
I Kroatien var Tudjmans opbakning stærkt faldende inden han døde.
Økonomisk er alle de tidligere jugoslaviske republikker hårdt ramt efter ti års uafbrudt krig, krise og isolation. Men på grund af især tysk opbakning under borgerkrigen er Kroatiens situation dog slet ikke nær så katastrofal som Serbiens.
Eksplosivt
I Serbien derimod har vi dels en herskende klasse, der slås indbyrdes.
– Dels en voksende opposition, der fra tid til anden går på gaden.
– Dels en befolkning, især i Kosova, der på deres egen krop har følt, at de ikke kan regne med Vesten til at befri dem fra Milosevics regime.
Det er helt klart i Serbien, situationen er mest eksplosiv. At der vil ske flere politikermord og flere store demonstrationer i Serbien er ikke svært at forudsige. Hvad der derimod er svært at spå om, er udfaldet.
Den serbiske opposition er stadig svækket, især ideologisk, hvor en ærkenationalist som Vuk Draskovic stadig har indflydelse. Det er den ideologiske svækkelse, der gang på gang har gjort det muligt for Milosevic at blive siddende på magten.
Se også:
SAA 181: Miljøet på Balkan ødelagt
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe