Socialistisk Arbejderavis
Nr. 210 – December 2002 – side 3
Socialistisk Arbejderavis mener
Mod krigens, kapitalens og racismens Europa – og verden!
EU-statslederne får ikke mulighed for at holde deres topmøde i fred. Moddemonstrationer, happenings, møder og seminarer bruger anledningen til at sætte globaliseringskritik, antikapitalisme og krigsmodstand på dagsordenen.
Demonstrationerne i Seattle mod Verdenshandelsorganisationen WTO, blev kick-off for den internationale antikapitalistiske bevægelse, og lige siden er statsledere og chefer for de internationale økonomiske og politiske institutioner blevet mødt af protester imod den politik de fører.
Og der er al grund til, at kæmpe imod deres system. Med en stadig mere globaliseret kapitalisme, med større rift om markederne, forsøger magthaverne at klemme mest muligt ud af almindelige mennesker.
Alt skal lægges ud til salg, så de få kan skrabe profit til sig. Regningen sendes til verdens befolkning, gennem krav privatisering og udlicitering, fremført WTO, IMF, Verdensbanken og EU.
Konsekvenserne er ødelæggelse af uddannelses-, social- og sundhedssystemer, sult, fattigdom, sygdom og øget ulighed.
Den danske freds- og konfliktforsker Jan Øberg udtrykte kapitalismekritikken meget klart, da han deltog i et debatmøde på Århus Universitet: “Liberal-kapitalismen er et massemord. Der har aldrig før været så meget liberalisme i verden, og aldrig før er så mange mennesker døde på verdensplan. Mellem 60.000 og 100.000 dør gennemsnitligt hver dag af mangel på føde, husly, klæder, medicin osv. – det mest grundlæggende. De dør ikke fordi vi ikke alle kunne leve her på kloden, men pga. det økonomiske systems virkemåde.”
Kapitalismen er blodig – som økonomisk system tager det dagligt livet af tusinder af mennesker. Og den bliver ikke mindre blodigt af, at kapitalismen fører til krig – igen og igen.
Med en stadig mere globaliseret kapitalisme, breder de store multinationale virksomheder sig uhæmmet rundt om i verden. Og ved trofast hjælp fra sine respektive “moderstater” anvendes alle midler for at sikre de multinationales økonomiske interesser. IMF, Verdensbanken og EU, baner vejen for økonomisk udbytning af fattige lande og af arbejderklassen, og når det ikke er tilstrækkeligt – eller når enkelte lande ikke makker ret, kommer den militære del af globaliseringen ind i billedet – krig. Jo mere skærpet konkurrencen om verdensmarkedet – og verdensdominansen – bliver, jo større bliver krigstruslen.
USA’s krigstrusler mod Irak hænger sammen med behovet for at manifestere sig som supermagt på verdensplan – et behov der kun kan opfyldes militært.
Økonomisk er USA svækket og kan knap nok konkurrere med EU. Den militære magt er derfor afgørende for, at USA kan sikre deres virksomheders interesser på verdensplan.
En krig mod Irak skal derfor ikke kun bruges til at fjerne Saddam og sikre olien, men også til at gennemtvinge den Bush-doktrin, som den amerikanske regering offentliggjorde i efteråret.
Hovedessensen i doktrinen er, at USA’s militær skal være stærk “nok til at overtale mulige modstandere til ikke at gennemføre en militæropbygning i håb om at overhale eller nå på niveau med USA’s magt.”
Krigsspørgsmålet er i dag det vigtigste spørgsmål for globaliseringskritikere, antikapitalister, antiimperialister og socialister!
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe