Socialistisk Arbejderavis
Nr. 267 – 4. april 2007 – side 11
Den 5. Cairo-konference
Mellem diktatur og modstand i Ægypten
Anne A. Lange + Morten Rasmussen + Jørn Andersen
Den 5. Cairo-konference fandt sted 29.3-1.4 på et tidspunkt, hvor kampen mellem det USA-støttede Mubarak-diktatur og egyptiske arbejdere, bønder og studerende skærpes.
Mubarak har siden starten af 1990erne kombineret hård ny-libralistisk politik med brutal statslig undertrykkelse af enhver form for opposition.
Det har ikke bragt fremgang for andre end en lille elite og for multinationale selskaber.
For det i forvejen fattige flertal af befolkningen har prisstigninger og privatiseringer kun betydet øget elendighed.
Mange bønder har fået frataget deres jord. Tidligere stats-virksomheder er privatiseret med forringede arbejdsforhold til følge. Universiteter bliver enten privatiseret og/eller ramt af brugerbetaling, som gør det umuligt for andre end eliten at komme ind på andre end de mest elendige universiteter.
Forfatningsreform
I december annoncerede den 86-årige Mubarak nogle såkaldte forfatningsreformer, som dels fjernede domstolenes kontrol med, om valgene gik lovligt for sig, og forbød samtidig partier med religiøs baggrund at stille op.
Ved det seneste valg ville Det Muslimske Broderskab – det største oppositionsparti – formentlig have vundet, hvis ikke der var foregået en meget omfattende valgsvindel fra regimets side. Officielt fik de kun ca. 20 pct. af stemmerne og 44 parlamentsmedlemmer.
Forfatningsreformen blev i marts vedtaget ved en folkeafstemning med en meget lille valgdeltagelse.
Den egyptiske elite så Mubaraks tale i december som en opfordring til at gå i offensiven. Mange steder satte de lønnen ned og fjernede bonus-ordninger, som mange egyptiske arbejdere er afhængige af.
Men angrebene blev besvaret af en større strejkebølge gennem vinter og forår, hvor mange har vundet hurtige sejre – og dermed givet selvtillid til andre om at gøre det samme.
Regimets modsvar var endnu mere undertrykkelse af oppositionen. Mindst 250 af Det Muslimske Broderskabs aktivister sidder i øjeblikket i Mubaraks fængsler. 40 af dem står foran at skulle dømmes ved en militær domstol – selv om de er civile. En ledende talsmand for oppositionen er forsvundet efter at være taget af sikkerhedspolitiet.
Mange strejkende deltog på Cairo-konferencen – eller Den internationale kampagne mod amerikansk og zionistisk besættelse – og fortalte om deres strejker.
Deltagere
Cairo-konferencen havde deltagere fra mange europæiske antikrigs-organisationer, men også fra fx Canada og over 70 fra All Together og Democratic Labour Party i Sydkorea.
Ali Fayad, talsmand for Hizbollah i Libanon, talte for hele konferencen, da han understregede, at vores modstand hverken er en kamp mellem civilisationer eller en religiøs kamp. Det er en kamp for demokrati og retfærdighed. Han understregede vigtigheden af at styrke alliancerne mellem mulsimer og venstrefløjen, selv om der kan være vanskeligheder.
Men vi står over for en fælles modstander, og hvis vi respekterer hinandens forskellighed kan vi stå langt stærkere sammen end hver for sig.
Deltagelsen i konferencen og diskussionerne på tværs af forskellige udgangspunkter understregede dette. Ud over de nævnte deltog bl.a. folk fra Venezuela, Hamas og PFLP i Palæstina, fra Sudan og fra de fleste arabiske lande. Langt de fleste var dog fra Egypten.
Mere om konferencen og kampen mod besættelse og nyliberalisme i næste nummer af avisen.
Anne A. Lange, Morten Rasmussen og Jørn Andersen var deltagere i Cairo-konferencen fra Danmark
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe