Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 298 – 2. juni 2010 – side 16

BP’s olieudslip

Historisk miljøkatastrofe

Christine Kyndi

Den 20. april kostede en eksplosion på olieboreplatformen Deepwater Horizon i den Mexicanske Golf 11 arbejdere livet. Fra et hul 1,5 km under havets overflade fosser enorme mængder olie ud og truer med at skabe en af de største miljømæssige katastrofer i USA’s historie.

Ifølge USA’s regering og BP slipper 800.000 liter olie ud dagligt, men eksperter siger at det reelle tal kan være op til 17 gange højere. Uanset hvad så er olieudslippets størrelse højst sandsynligt meget større end den tidligere verdensrekord fra 1989 hvor en olietanker lækkede 44 mio. liter olie ved Alaskas kyst. Ifølge undersøgelser påvirker dette udslip stadig store områders dyreliv og natur.

Profit frem for sikkerhed

I forbindelse med eksplosionen på Deepwater Horizon var der flere ting, der ikke var, som de skulle være.

I juni 2000 var BP allerede klar over, at der var problemer med en sikkerhedsventil, der i tilfælde af uheld skulle forhindre olien i at lække. De sendte en besked om det til Transocean som ejer Deepwater Horizon. Transocean erkendte, at ventilen ikke virkede “helt efter hensigten“, men nægtede alligevel at bruge 500.000 $ på at reparere den.

En rapport fra 2003 af den daværende direktør for teknologisk udvikling i Transocean redegjorde for hvordan, sikkerhedsventilernes største problem var, at de aldrig blev testet ordentligt, og at man kun reagerede på fejl på ventilerne med lappeløsninger – af den simple grund at man helst ikke ville stoppe med at bore efter olie.

En måned før eksplosionen brækkede store gummistykker af ventilen , men BP ignorerede problemet.

Kort før eksplosionen på Deepwater Horizon sparede BP yderligere på sikkerheden. Forseglingen, der skulle tætne omkring boringen blev ikke testet, og få timer før eksplosionen begyndte gassen ifølge arbejdere at sive op igennem den.

Ingen sikkerhed på BP

Det er langt fra første gang BP har haft uheld. I 2005 eksploderede BP’s olieraffinaderi i Texas City, hvilket resulterede i 15 dræbte og 180 sårede arbejdere. En rapport fra US Chemical Safety Board fastslog, at det var en kombination af besparelser, øget arbejdsintensitet og manglende investeringer der havde forringet sikkerheden på raffinaderiet så meget, at ulykken skete.

I 1999 og 2005 – en periode hvor BP fik større profitter end nogensinde før – blev der skåret 25 % ned på budgetterne for BP’s fem olieraffinaderier. Om de besparelser sagde US Chemical Safety Board at der var en “udbredt laden stå til over for sikkerhedsrisici i alle raffinaderierne.“ Stephen Stone, en af arbejderne på Deepwater Horizon der blev såret ved eksplosionen siger, at: “olieselskaberne har forsøgt at score hurtige penge ved at sætte tempoet unødvendigt i vejret, og har skåret hjørner af for at spare penge“.

Olie- og gasselskaber er blandt de allermest profitable og største virksomheder overhovedet. I 2009 var BP målt på markedsværdi det 5. største selskab i verdenen, de havde profitter på 14 mia. $, og brugte 16 mio. $ på at føre lobbyvirksomhed overfor USA’s regering.

Jagten på øgede profitter er en central drivkraft i kapitalismen, og for at få større profitter kan man gøre to ting: sænke produktionsomkostningerne og øge arbejdsintensiviteten. Begge dele har været medvirkende til ulykken på Deepwater Horizon og på BP’s olieraffinaderi i Texas City.

Se også:
SAA 298: BP’s olieudslip: Olieforurening nu tilsat kemikalier

Flere artikler fra nr. 298

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
USA internt efter 1990
Miljø

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 2378 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside