Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 302 – 26. oktober 2010 (Kun online)

Mens verden skriger på vindmøller

Vestas fyrer 3.000

Jørn Andersen

Vindmøllekoncernen Vestas meddelte i dag (ti 26.10), at de vil fyre 3.000 medarbejdere, heraf langt de fleste i Danmark. Fyringerne kommer, mens verden skriger på vindmøller, og mens en ny fyringsbølge er på vej i både den offentlige og den private sektor.

Vestas planlægger helt at lukke flere fabrikker i de såkaldte ”udkants-områder”, hvor arbejdsløsheden i forvejen rammer hårdt.

Det koster 130 arbejdspladser i Skagen, 235 i Rudkøbing, 343 i Viborg, 430 i Nakskov og 102 i Lidköping (Sverige) – i alt 1.240 arbejdspladser.

Desuden vil de fyre 305 på fabrikkerne i Lem, Ringkøbing og Hammel samt 568 i administration og udvikling i Randers og Århus. Globalt skal der fyres yderligere 787. Vestas havde 30. september i alt 23.443 ansatte på verdensplan.

Fyringerne kommer oveni fyringerne i sommeren 2009, som kostede godt 1.100 Vestas-arbejdspladser i Danmark og 600 på Isle of Wight.

I november 2009, godt to uger før klimatopmødet i København, fyrede verdens største producent af vingemøller, LM Glasfiber i Lunderskov, endnu 700 oveni de 1.200, de allerede havde fyret i 2009.

Bare på de to virksomheder er der altså fyret 5-6.000 arbejdere i vindmølle-industrien inden for mindre end to år.

Afvikling af vindmølleindustrien i Europa

Årsagen til fyringerne er, at hverken den danske eller ret mange andre europæiske regeringer investerer ret meget i vindmøller for tiden.

Det er vanvittigt, at mens verden skriger på vindmøller, så går tusindvis af arbejderes evne til at bygge dem til spilde – bare fordi regeringer og virksomheder sætter profit over menneskers behov.

Før den økonomiske krise for alvor slog igennem i 2008, kunne regeringsledere som Fogh og Merkel snakke sig varme om klimaet. Siden har de været tavse.

Hvis de var lige så hurtige til at investere i vindmøller, som de var til at love bankerne milliarder, kunne vi ikke blot være på vej til at gøre noget seriøst ved klimatruslen. Vi kunne også have sikret fast arbejde for mange flere tusinde arbejdere end dem, der er blevet fyret i år og sidste år.

100.000 klimajobs

Byggefagenes Samvirke i København har beregnet, at alene ved at renovere og efterisolere bygninger, kunne 25.000 arbejdsløse bygningsarbejdere få arbejde. Sparede varmeudgifter og udgifter til bl.a. arbejdsløshedsunderstøttelse ville gøre en sådan investering udgiftsneutral.

Hvis man lavede tilsvarende beregninger for investeringer i vedvarende energi (især vindmøller og solvarme) og i mere offentlig transport, ville man nemt kunne skabe over 100.000 nye arbejdspladser – og samtidig nedsætte CO2-udledningen betydeligt.

Fyringsbølge på vej

For godt en uge siden kunne business.dk fortælle, at både offentlige og private arbejdsgivere varsler tusinder af nye fyringer.

I september er 2155 personer fordelt på 41 virksomheder truet af fyring, hvilket er 1315 flere end i august.

Fyringsvarslerne fordeler sig på flg. brancher:
Det offentlige – 910
Industri – 360
Bygge og anlæg – 105
Handel og transport – 183
Information og kommunikation – 226
Ejendomshandel – 110
Erhvervsservice (rengøring m.v.) – 176

Finanssektoren går helt fri af fyringer ...

Oveni i de 910 fyringer inden for det offentlige, der er varslet i september, forventes 6-8.000 at blive fyret som resultat af regeringens sparekrav til kommunerne.

Nationalisér Vestas – forsvar velfærden

Både i vindmølle-industrien og inden for det offentlige er fyringerne et resultat af regeringens politik. Den vil ikke investere i vindmøller, og den skærer ned på bl.a. lærere, plejepersonale og kontorfolk i det offentlige.

Vi har rigtigt meget brug for begge dele. Det handler både om arbejdspladser og om at dække nogle vigtige behov.

Hvis vindmølle-industrien ikke synes, der er profit nok i at producere vindmøller i Danmark, så må vi kræve, at Vestas bliver nationaliseret, og at regeringen sikrer, at der bliver produceret vindmøller nok til at stoppe CO2-udledningen.

På samme måde må vi kræve, at den offentlige velfærd bliver udbygget i stedet for at blive indskrænket.

Lær af Frankrig – og Vestas

Men ingen af delene sker af sig selv. Til gengæld er der udenlandske eksempler at lære af.

Da Vestas fyrede 600 på Isle of Wight sidste sommer, besatte nogle af de ansatte fabrikken. Det satte gang i en stor offentlig debat om det vanvittige i at lukke en vindmøllefabrik.

Selv om kampen dengang blev tabt, fordi den britiske Labour-regering nægtede at nationalisere fabrikken, så var udfaldet ikke givet på forhånd. Og lige så vigtigt: Den bragte for første gang fagligt aktive sammen med miljø- og klimaaktivister i kamp for den samme sag.

På velfærdsområdet kan vi især lære af de franske strejker. De strejkende har opbakning fra et stort flertal af befolkningen til at slås videre for velfærd og arbejdspladser.

Læren er enkel: Uden organiseret modstand vinder vi hverken klimakampen eller kampen for velfærd og arbejdspladser.

Flere artikler fra nr. 302

Flere numre fra 2010

Se flere artikler om emnet:
Klimakamp efter COP-15
Krise og modstand (DK)

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 3456 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside