Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 324 – 2. november 2012 – side 15

Skifergas – Nej tak!

Christine Kyndi

Skifergasboringer er et skræmmende eksempel på hvordan virksomheder skider på mennesker og miljø for at få profit, hvis de får lov.

I Danmark har olie- og gasgiganten Total, planer om at udvinde skifergas – og der er dannet lokalgrupper for at forhindre det.

Miljø- og klimaskadeligt

Eksperter regner med, at der i Danmark er 10 gange mere skifergas end tilbageværende naturgas. Det er i Nordjylland og Nordsjælland Total satser på at udvinde.

Skifergas er fanget i skifersten dybt under jorden, og for at frigive gassen er det nødvendigt at sprække stenene. Det gøres ved at pumpe store mængder rent drikkevand (mellem 8-30 millioner liter pr. gang) blandet med sand og store mængder kemikalier ned i skiferen. Derefter kan methan-gassen udvindes.

Den metode kaldes hydraulisk frakturering

Halvdelen af vandet fra processen bliver i undergrunden, hvor det sammen med kemikalierne (som er giftige og kræftfremkaldende) og gassen, forurener grundvandet. I USA er der eksempler på, at folk er blevet syge af at drikke vandet, og at vandet er blevet brændbart.

Den del af vandet der kommer op igen, skal bortskaffes som farligt affald, men der findes ingen sikker måde at gøre det på. Enten kan vandet pumpes tilbage i undergrunden, hvilket giver risiko for jordskælv. Ellers gemmes vandet i resevoirer eller hældes i kloakken efter en utilstrækkelig behandling – begge dele betyder mere forurening.

Udvindingen af skifergas er også klimaskadelig – store mængder methan slipper ud i atmosfæren. Methan er en drivhusgas mange gange stærkere end CO2. Alt i alt er skifergas mere belastende for klimaet end kul. Alligevel bliver skifergas fremlagt som et grønnere alternativ.

Knaphed

Det er de stigende oliepriser, ønsket om større forsyningssikkerhed og visheden om, at der efterhånden bliver knaphed i olie- og gasresserverne der har kastet industrien ud i risikofyldte udvindinger på dybt vand, i de arktiske områder og i skiferlaget.

Den del af industrien der beskæftiger sig med fossile brændstoffer er meget stærk. Deres position er knyttet til olie, gas og kul og kan ikke uden videre flyttes over til fx vindenergi.

Olieudslippet på Deep Water Horizon, historierne fra skifergasboringer i USA og Canada og ikke mindst de stadigt tydeligere konsekvenser af den globale opvarmning, viser klart at den ikke vil lade nogen som helst hensyn stå i vejen for fortsat at tjene penge på at udvinde de fossile brændstoffer.

Modstand

Total er lige nu i gang med at forberede prøveboringer i Dybvad i Vendsyssel. De fik tilladelsen sammen med det statslige Nordsøfonden af et bredt politisk flertal i 2010, og om et år ved de om de vil søge om lov til at starte en produktion op.

Men Totals planer har skabt stor bekymring og utilfredshed i Vendsyssel (også hos vandværket, som ifølge P1 dokumentar, ikke har fået information om de planlagte skifergasboringer!).

Derfor bliver der i disse dage opbygget egentlige protestgrupper. De holder møder, laver underskriftsindsamlinger og opfordrer til demonstrationer og aktioner imod prøveboringerne. Meningen er i første omgang at presse Frederikshavn Kommune til ikke at godkende Totals planer hvilket kommunen efter planen skal gøre i december.

Lokalgrupper er allerede opstartet i: Frederikshavn/Dybvad, Hjallerup, Hjørring, Aalborg, Fyn, København – og snart også i Brønderslev.

Se mere og bliv aktiv på www.skifergasnejtak.dk

(Foto: Mette Kramer Kristensen)

Flere artikler fra nr. 324

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 2102 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside