Socialistisk Arbejderavis
Nr. 327 – 11. marts 2013 – side 6
Angreb på kontanthjælpen
D. 25 februar fremlagde regeringen sin såkaldte ‘kontanthjælpsreform’. Udspillet er særligt rettet mod de unge under 30 år, og vejen er klar: de unge skal op af sofaen, ud og søge jobs.
De nuværende ydelser er differentieret mellem dem over og under 30 år, således at udeboende under 25 år nu kan få 6767 kr før skat, og for gruppen over 25 år er ydelsen takseret til 10.500 kr.
Nu vil regeringen sende et entydigt signal til de unge om tage sig gevaldigt sammen, og dette signal kommer til at koste meget dyrt. Særligt for dem over 30 år. I det barske udspil opererer man nu med et fast beløb for alle udeboende uddannelses- og jobparate under 30 år, og dette beløb er helt nøjagtigt på 5753 kr før skat!
Hvis man blot har en lille smule føling med nutidens leveomkostninger, så skal der ikke de store matematiske evner til at forstå, at et beløb på 5753 ikke rækker til langt. Det er vel nærmest valget mellem at få sit daglige måltid eller at kunne betale huslejen. En forudsætning for at være uddannelses- og jobparat må være, at man har det fornødne overskud til at ændre sit liv.
Det virker komplet uforståeligt, at en kraftig reduktion af kontanthjælpsydelse pludselig skulle motivere en masse unge til at springe ud i en masse udfordringer. Nok snarere tværtimod.
I stedet bliver der skabt en ny, voksende underklasse af ekstremt fattige unge under 30 år, som må hutle sig igennem livet på den mest nedværdigende måde. Det er næppe de rammer der skal til, for at få de mange unge ud af deres fastløste situation!
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe