Socialistisk Arbejderavis
Nr. 332 – 1. oktober 2013 – side 11
Kinas arbejderbevægelse styrket
Anna Wolf
Den kinesiske arbejderbevægelse er vokset og blevet stærkere i de senere par år. Vores billede af den kinesiske arbejderbevægelse som svag og undertrykt måske må ændres.
Den 31. maj 2010 strejkede hundredvis af arbejdere fra en Honda-fabrik i Guangdong i det sydlige Kina, og trods ”tropper” fra den officielle fagforening, der blev indsat til at tvinge Honda-arbejderne tilbage på arbejde, blev det de strejkende, der løb med sejren.
Dette markerer et nyt kapitel i den kinesiske arbejderbevægelses kamp. Siden 2010 har mange flere strejker spredt sig ud over landet indenfor flere forskellige fag og i forskellige byer.
I februar 2013 strejkede man på en papirfabrik i byen Guangzhou. De fem strejkeledere blev fyret, men i april gik de fyrede arbejdere i retten og krævede kompensation for mistet arbejde og indtægt. I maj 2013 i samme by strejkede over 100 hospitalsarbejdere, fordi de var tvunget til at arbejde uden kontrakt. Da strejken stoppede, fortsatte hospitalets sikkerhedsvagter deres strejke, men blev arresteret.
Der ses generelt en øget klassebevidsthed blandt de kinesiske arbejdere. De er så småt begyndt at organisere sig, er blevet bevidste om deres rettigheder og står ved deres krav. De er ikke trænede og har meget at lære om organisering og kamp, og strejkerne har været præget af en vis spontanitet.
Hvor fagforeningen som tidligere nævnt nærmest har været regeringens lakajer, arbejder man i China Labour Bulletin nu for, at den reelt skal repræsentere arbejderne, der aktivt skal overtage styringen, og opbygge en stærk organisation.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe