Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 345 – 1. juni 2015 – side 11

Ryanair

Vi skal forsvare vores ret til at organisere os

Socialistisk Arbejderavis har talt med Merete Jeppesen, aktiv i kampagnen “Luftens Helte”, om kampen for at skaffe overenskomst med det fagforeningsfjendtlige Ryanair.

Be fair Ryanair – Danske vilkår

Flere hundrede fagligt aktive demonstrerede foran Arbejdsretten 20. maj.
Foto: Charlie Lywood

“Ryanair har haft base i Kastrup siden 26. marts. Flybranchens Personale Union (FPU) har før det forsøgt at få en overenskomst med Ryanair.

Det har de blankt nægtet og helt usædvanligt for Ryanair har de holdt ét møde med FPU, som mest af alt var et proforma-møde. Det er jo fuldstændigt imod deres forretningsmodel at indgå en overenskomst.

Derfor har FPU varslet konflikt mod Ryanair, og en række forbund har varslet sympati-konflikt. Det er bl.a. 3F, Dansk Metal og HK, dem der egentlig kan spille en rolle i en konflikt, især ude i lufthavnen.

Lige nu afprøver vi i Arbejdsretten, om den her konflikt er lovlig, og først derefetr vil den blive sat i gang.”

Hvilke forhold arbejder de ansatte under?

“Der har været eksempler på at Ryanair-ansatte skal betale for at sige op, der er ingen løn ved aflysning, forsinkelse eller forbedring af flyene, ingen løn under sygdom, ingen pension, kun 18 dages ferie om året.

De ansatte har tavshedspligt, de må ikke udtale sig om Ryanair uden tilladelse. Man kan få inddraget ferie uden kompensation, er kun sikret løn 11 måneder om året, skal selv betale for arbejdstøj og uddannelse.

Man kommer meget tidligt ind i et afhængigheds-forhold til Ryanair, for inden man har haft den første arbejdstime, står man allerede i økonomisk gæld.

Og så hører vi også at de skal skifte arbejdsland med meget kort varsel, de roterer simpelthen deres stewardesser, så de bor fx et halvt år i Italien, så et halvt år i Dublin og så et halvt år i Billund, hvor de også flyver fra.

Så det skaber en konstant utryghed og usikkerhed i ens ansættelse. De vilkår vil vi ikke have til Danmark.”

Tys-tys

“Det, der er den store udfordring ved Ryanair, er, at ikke meget slipper ud.

Der er flere eksempler på, at de sagsøger tidligere ansatte. Vi har indsigt i den kontrakt, som Alessandra Cocca, en italiensk stewardesse ansat i Norge, havde.

Alessandra Cocca fik omkring 10.000 kroner for fuldtidsarbejde om måneden. Det er lidt vanskeligt at overføre direkte til Danmark, da der også er et norsk tilskud på 300 euro. [red: Det vil sige at hendes løn lå under det, hun i Danmark ville være berettiget til i kontanthjælp.]

Vi ved, at noget tilsvarende den kontrakt, hun havde, også har været på tegnebrættet for de ansatte i Kastrup.”

Sammenhold

“Det er en vigtig sag. Det kan vi se ved, at alle arbejdsgrupper og organiserede bakker op om FPUs overenskomstkrav.

Vi står sammen, som vi så ved demonstrationen foran Arbejdsretten. Der er godsbanefolk, der er HK‘ere og der kommer folk med bus fra Jylland. Samtidig ser vi også mobiliserering i resten af landet. Den her sag har skabt et sammenhold for de organiserede.”

Forsvar retten til organisering

“Arbejdsretten har den 15. juni retsmøde om, hvorvidt en konflikt vil være lovlig. Arbejdsretten kan ikke tvinge Ryanair til at indgå en overenskomst, og Ryanair tillader ikke arbejdskonflikter eller strejker. Med kampagnen Luftens Helte forsøger vi derfor at oplyse, mobilisere og lægge pres på Ryanair for at indgå overenskomst

Denne sag er principiel, for arbejdspladser uden overenskomst presser arbejdspladser med en overenskomst. Det ligner en del af Ryanairs forretningsplan at udkonkurrere andre flyselskaber, ved simpelthen at have dårligere forhold for deres arbejdere.

Mobilisering af befolkningen er en god måde at sikre bedre arbejdsvilkår for arbejderne i flybranchen og forsvare vores ret til at organisere os!”

Luftens Helte

Flyvebranchens Personaleunion (FPU) / Serviceforbundet har varslet konflikt mod Ryanair, som ikke vil tegne overenskomst.

En række LO-forbund har desuden varslet sympatikonflikt over for Ryanair (dvs. medlemmer af de forbund må ikke udføre arbejde for Ryanair).

Hovedkonflikten kommer ikke til at ramme Ryanair, da FPU ikke har ét eneste medlem i Ryanair.

Men sympatikonflikten (som kommer til at lukke af for bagagehåndtering, benzinpåfyldning, catering osv.) kan til gengæld lamme Ryanair i Københavns Lufthavn.

Konflikten er dog ikke begyndt endnu, da FPU først vil have Arbejdsrettens ord for, at det er lovligt at konflikte.

Den 15. juni behandler Arbejdsretten sagen – og kommer med en beslutning på dagen eller sandsynligvis senere.

Indtil konflikten starter har “Bekymrede ansatte i lufthavnen” uddelt løbesedler hver lørdag og søndag mellem kl. 11-13 til passagerer. Der har været afholdt en række fyraftensmøder i København, Esbjerg og Århus, og flere er ved at blive planlagt.

Hver gang Arbejdsretten er trådt sammen, har demonstrationer samlet flere hundrede fagligt aktive. Sidst den 20. maj, og det sker igen den 15. juni.

Hold dig opdateret om kampagnen på flyvebranchen.dk/nyheder/luftenshelte eller find “Luftens Helte” på facebook.

 

Se også:
SAA 345: Flere kommuner boykotter Ryanair
SAA 345: Portør-strejke i Nykøbing F spreder sig
SAA 345: Skraldestrejken i København
SAA 345: Fair vilkår for cykelmekanikere
SAA 345: Flere strejker i Tyskland

Flere artikler fra nr. 345

Flere numre fra 2015

Siden er vist 2536 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside