Socialistisk Arbejderavis
Nr. 102 – April 1994 – side 11
Politiets rolle
Et simpelt redskab
Martin B. Johansen
Få forbrydelser opklares. Politiet har vigtigere opgaver.
Billedet af stenkastende og skydegale politibetjente fra Nørrebro den 18. maj sidste år står i stærk kontrast til det normale billede af politiet som almindelige menneskers værn mod kriminelle overgreb.
I virkeligheden er begivenhederne den 18. maj udtryk for politiets egentlige rolle i samfundet, mens man kan sætte spørgsmålstegn ved, om politiet overhovedet er i stand til at gøre noget ved kriminaliteten.
Forebygger ikke
I de seneste år er der anmeldt lidt over 500.000 forbrydelser om året. Af dem bliver under hver femte opklaret. En stor del af dem, der bliver opklaret, er forbrydelser, hvor gerningsmanden kendes af ofret eller tages på fersk gerning, fx. vold mellem medlemmer af samme familie, butikstyverier og drab.
Ved højtidelige lejligheder tales der meget om, at politiets vigtigste opgave er at forebygge kriminalitet. Den opgave burde ikke være uoverkommelig. Hvis politiet valgte at satse på forebyggelse af den alvorligste kriminalitet som vold, brandstiftelse, drab, røveri og voldtægt, så skulle hver betjent forebygge 1,6 forbrydelse om året.
Men med politiets metoder er det umuligt. Selv med dobbelt så meget politi på gaderne vil det være umuligt for politiet at forhindre et overfald, der foregår oppe i en lejlighed eller på gaden henne om hjørnet.
Politiets magtesløshed overfor kriminaliteten bliver forstærket af, at politiet reelt modarbejder forskning i årsagen til kriminalitet og i virkningen af politiets og domstolenes indsats. Politiet har i årevis modarbejdet forskere, der har forsøgt at undersøge, hvorfor politiets hårde indsats overfor narkomaner ikke har båret frugt i form af mindre narko-kriminalitet.
Magtens korps
Politiets egentlige opgave er da heller ikke at sikre almindelige mennesker mod overgreb, men at beskytte den herskende klasses ejendomsret og magt over samfundet.
I virkeligheden bruger den herskende klasse kriminaliteten som påskud for at opretholde et voldeligt korps, der konstant holdes i træning, så det kan sættes ind, når arbejderklassen kommer for tæt på de herskendes magt.
Derfor er det kun naturligt, når politiet kan sætte massivt og voldeligt ind overfor demonstrationer som den 18. maj sidste år eller mod blokader mod Øresundsbroen.
Til gengæld havde politiet ikke kræfter til at forhindre, at nazister i påsken sidste år terroriserede et flygtningecenter på Amager. På trods af, at der er langt over 2.000 politibetjente i Storkøbenhavn. Begrundelsen var, at politiet manglede mandskab på grund af påsken...
Billedtekst:
Politiet står magtesløse overfor nazistisk terror.
Se også:
SAA 102: 18. maj: Retsstaten står for skud
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe