Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 102 – April 1994 – side 12

Bogen bag filmen

Jørgen Lund

Thomas Keneally: “Schindlers Liste”; Emile Zola: “Germinal”; Gerry Conlon: “Proved Innocent – The Story of Gerry Conlon” (“In the Name Of the Father”)

Schindlers Liste er titlen på en dokumentarroman af Thomas Keneally. (Forlaget Per Kofod, 347 sider, 198 kr.) Bogen bygger på de overlevendes beretning til forfatteren. Derfor giver den også en langt mere nuanceret og detaljeret skildring af Oskar Schindlers virksomhed og udvikling end filmen. Men først og fremmest er den anderledes, fordi den mere direkte beskriver jødernes oplevelser i ghettoer, kz-lejre og på Schindlers emaljefabrik. Seksualitet og sult er således to ting, der er fraværende i Steven Spielbergs Oscar-belønnede storfilm.

Også udviklingen hos personen Oskar Schindler er mere nuanceret og har en større troværdighed, der gør bogen til en anderledes oplevelse end filmen. Schindlers reaktioner på at være vidne til behandlingen af jøderne er gennem siderne beskrevet med ord som fortvivlelse, angst, vrede, kvalme, væmmelse og chok.

Men den er ikke den eneste aktuelle filmbog.

Også filmen om de franske minearbejderes strejke, Germinal, bygger på en stor fortællende roman af Emile Zola. (Gyldendal, billigbog til 175 kr.)

For de engelskkyndige findes filmen In the Name Of the Father også som bog, hvor hovedpersonen, Gerry Conlon, fortæller om 15 års fængsling, uskyldigt anklaget for at have placeret en bombe i en engelsk pub i Guilford i 1974. Proved Innocent – The Story of Gerry Conlon. (85 kr. hos Dickens Boghandel, Sct. Peders Stræde 30, 1453 Kbh. K, tlf. 33 93 01 23)

Se også:
SAA 102: Film: Jim Sheridan: “In the Name of the Father”: Håbet om retfærdighed
SAA 102: Film: Steven Spielberg: “Schindlers Liste”: Tag stilling imod nazismen

Flere artikler fra nr. 102

Flere numre fra 1994

Se flere artikler af forfatter:
Jørgen Lund

Siden er vist 1586 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside