Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 106 – August 1994 – side 7

Afrika mellem oprør og tragedie

Generalstrejke i Nigeria

Martin B. Johansen

En generalstrejke i Nigeria har tvunget militærdiktaturet i knæ. Strejken viser arbejderklassens enorme magt, når den slås.

Siden starten af juli har omfattende strejker lammet økonomien i Nigeria. Strejkerne er vendt imod det regerende militærdiktatur.

De kræver, at diktaturet træder tilbage og indsætter oppositionslederen Moshood Abiola som præsident. Den socialdemokratiske Abiola vandt præsidentvalget i Nigeria i 1993, men militærjuntaen nægtede at anerkende valget.

Strejken begyndte i starten af juli blandt olie- og gasarbejderne som protest mod, at generalerne smed Abiola i fængsel. Siden har aktionerne spredt sig til at omfatte størstedelen af arbejderne i Nigeria. De vandt den første sejr i starten af august, da Nigerias højesteret besluttede at løslade Abiola.

Generalstrejke

Millioner af studenter, arbejdsløse og gadesælgere har støttet strejken. Der har været massive demonstrationer i alle de større byer. Den faglige landsorganisation, Nigeria Labour Congress, er blevet presset til at iværksætte en generalstrejke. Dermed omfatter strejken over fem millioner arbejdere.

De nigerianske arbejderes strejke er en vigtig inspiration, ikke blot for Afrika, men for arbejderne i hele verden.

Strejken har forenet folk på tværs af etniske forskelle på trods af regeringens forsøg på spille forskellige grupper ud mod hinanden.

En af de strejkende udtalte til den engelske avis Socialist Worker: “Vi har trukket en streg. En streg mellem dem, der ønsker demokrati og fremskridt, og dem, der ønsker at fastholde de gamle magthavere. Mellem rige og fattige, mellem militæret og arbejderne.”

Generalstrejken har lammet store dele af Nigeria. Manglen på transport og fødevarer kunne nemt have skabt splittelse blandt de strejkende. Men de strejkende har været i stand til at inddrage gadesælgere og småhandlende i kampen og overtalt dem til at uddele fødevarer gratis.

Spirer til socialisme

I Nigerias hovedstad Lagos er der flere steder oprettet kommiteer af arbejdere og handlende for at sikre forsyningerne af mad. Havnearbejdere har konfiskeret en ladning fødevarer og delt den gratis ud til børn af strejkende arbejdere.

Denne udvikling er fantastisk vigtig. Det er i virkeligheden de første spirer til et socialistisk samfund. For det drejer sig om, at almindelige mennesker begynder at organisere deres eget liv uden at lade sig styre af chefer, politikere og markedsøkonomi.

Hvis denne organisering vokser til at blive 100 eller 1000 gange så stærk, så vil Nigerias arbejdere have muligheden for ikke blot at afskaffe diktaturet – så kan de afskaffe den kapitalisme, der i årevis har skabt sult og elendighed for millioner i Afrika.

Se også:
SAA 106: Afrika mellem oprør og tragedie: Rwanda er ikke stammekrig
SAA 106: Afrika mellem oprør og tragedie: Hærges af kapitalismen
SAA 106: Sydafrika: Strejkebølge for virkelige forandringer
SAA 106: Arbejderkamp i Sydafrika og Nigeria: Håbet i en kaotisk verden

Flere artikler fra nr. 106

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
Nigeria

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 1977 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside