Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 110 – December 1994 – side 5

Finanslov

Gaver til de rige – vi betaler

Tom Christiansen

Trods valgløfterne bliver orlovsordningerne forringet. Til gengæld er der gaver til de rige i den nye finanslov.

Gaver til de rige, betalt af de arbejdsløse, bistandsmodtagerne, børnefamilierne og de studerende. Det er indholdet i regeringens og Venstre og Konservatives forlig om finansloven.

Orlovsordningerne bliver forringet, således at folk på forældre- eller sabbatorlov kun får udbetalt hvad der svarer til 70% af dagpengemaximum mod tidligere 80%. Reglerne for sabbatorloven bliver lavet om, så alle “skraldemandsmodeller” bliver umulige. Alene på skralden i Århus betyder det, at 26 bliver fyret, når de nye regler træder i kraft fra 1996.

Rådighedsreglerne for arbejdsløse på understøttelse bliver strammet, så alle efter et års arbejdsløshed skal tage  et hvilket som helst tilbud om arbejde. Forliget stopper også muligheden for at afvikle karantæneperioder som ferie eller kursus. Det kommer til at koste mindst 12.000 kr. at opsige sit arbejde.

Man slipper ikke for karantænen, selv om man finder nyt arbejde. De fem ugers karantæne bliver gemt i to år, efter at man har opsagt et job.

Det har fået flere fagforeninger til at kritisere regeringen for at genindføre stavnsbåndet.

Forringet bistandshjælp

Bistandshjælpen for unge mellem 23 og 25 bliver sat ned til ca. 4.000 kr. Det skal ikke kunne betale sig at få bistandshjælp i stedet for SU, som om det var svært at få folk til at søge ind på de videregående uddannelser.

Søskenderabatten i daginstitutionerne bliver forringet. Det betyder, at en gennemsnitsfamilie med to børn i daginstitution kommer til at betale mellem 1.500 og 4.000 mere om året. Selvom børnechecken stiger med 1.000 kr. om året pr. barn under tre år er det i alt en fordyrelse af daginstitutionerne, som vil presse mange kvinder ud af arbejdsmarkedet og hjem og passe børn.

Gaver til de rige

Omvendt er der julegaver til de rige:

  • erhvervsbeskatningen bliver lettet.
  • arveafgiften bliver lempet
  • skattebundgrænsen for pengegaver til børn bliver hævet fra 8.000 kr. til 20.000 kr.

Ikke just nogen lettelser for folk med gennemsnitlige indkomster.

De grønne afgifter for erhvervslivet og landbruget er slet ikke med i finanslovforslaget. Det er stadig kun os andre, som skal betale de grønne afgifter. Landbruget og industrien kan gratis blive ved med at svine løs.

Desuden er besparelserne på militæret taget af bordet, og politiet får penge til at ansætte 150 nye betjente.

Billedtekst:
Den nye finanslov kasserer skraldemandsmodellen.

Protester mod finanslov

Det nye finanslovsforlig har vakt stor harme og vrede flere steder.

Hardy Hansen, medlem af folketinget for Socialdemokratiet og formand for Specialarbejderforbundet, har udtalt, at hvis han kunne, ville han stemme imod forliget på spørgsmålet om stramningen af a-kassereglerne.

A-kassestramningerne var naturligvis også emnet, da 130 kontorbestyrere i a-kasserne indenfor SiD mødtes. Her tog man på det skarpeste afstand fra flere punkter i finanslovsaftalen, fordi de er “helt ude af trit med virkeligheden.”

A-kassebestyrer i SiD i Sæby, Jørgen Helledie, mener, at stramningerne af reglerne er et ideologisk felttog mod de arbejdsløse.

SiDs distrikt 6 i Nordjylland skriver i en udtalelse: “Stramningerne af rådighedsreglerne er udelukkende et udtryk for en fortsat hetz mod de ledige... Regeringen skal huske, at det er arbejdsløsheden og ikke de arbejdsløse, der skal bekæmpes.”

Handling

Forretningsudvalget i LO Silkeborg, Them, Gjern og Ry tager i en udtalelse kraftigt afstand fra forringelserne for børnefamilierne og fra forringelsen af sabbatorloven. SiD-afdelingen har derudover opfordret LO Silkeborg til at indkalde socialdemokratiske folketingsmedlemmer til stormøde med fagbevægelsen.

Men den meget forståelige vrede skal vendes til handling, hvis angrebene skal stoppes. Vi savner derfor, at f.eks. nogle SiD-afdelinger går i spidsen og indkalder til demonstrationer og protestmøder mod forliget.

Se også:
SAA 110: IS mener: Regeringen fører VK-politik

Flere artikler fra nr. 110

Flere numre fra 1994

Se flere artikler af forfatter:
Tom Christiansen

Siden er vist 1451 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside