Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 112 – Februar 1995 – side 2

Thule 1968

27 års løgne

Da et amerikansk B52 bombefly styrtede ned ved Thule i 1968, startede historien om 27 års løgne.

Bombeflyet var bevæbnet med atomraketter, og da det styrtede ned, blev raketter med ca. 6 kilo plutonium og vragdele spredt over et større område. Den danske regering iværksatte en omfattende oprydning. Flere hundrede arbejdere ved Thule Air-Base blev tvunget til at rydde området for bomberester, vragrester og 12.000 kubikmeter plutoniumholdig sne.

Da arbejderne i årene efter begyndte at blive syge, og flere fik kræftsygdomme, lagde de sag an mod den danske regering med krav om erstatning. Denne sag er i flere omgange blevet afvist. Statens Institut for Strålehygiejne har flere gange påstået, at der ikke var større forekomster af plutonium, og at der ingen sammenhæng var mellem arbejdernes sygdomme og oprydningsarbejdet efter det nedstyrtede B52 fly.

De danske myndigheder har mere end antydet, at det var det udsvævende liv på Thule-basen, som var årsagen til arbejdernes sygdomme. Mens flere og flere af arbejderne er døde, er deres gentagende forsøg på at få erstatning blevet afvist.

Men der var altså store mængder af plutonium ombord på bombeflyet, og bestrålingen af arbejderne har været sundhedsskadelig.

Det har været kendt af de amerikanske myndigheder siden 1968. Men sandsynligvis har den danske regering også været klar over det. Det er helt sikkert, at der fra begge landes side er forgået en systematisk undertrykkelse af sandheden om ulykken.

Censur

Der blev først kastst lys over sagen, da censurerede amerikanske dokumenter sidste år blev fremsendt til Statens Institut for Stålehygiejne. Amerikanerne har bevidst fortiet ulykkens omfang og har fortiet bortkomsten af mindst én brintbombe.

Disse oplysninger censurerede udenrigsminister, Niels Helveg Petersen, ud af rapporten fra Statens Institut for Strålehygiejne før dens offentliggørelse. Oplysningerne kom dog frem få dage efter. I 27 år har de forsøgt at lyve om ulykken. I 27 år har de arbejdere, der ryddede op efter ulykken, ikke kunnet få erstatning. Det kan de måske nu.

Men de er i dag kun få tilbage efter 27 års løgne.

Billedtekst:
I 27 år har Thule-arbejderne ikke kunnet få erstatning, fordi både den amerikanske og den danske regering har løjet.

Se også:
SAA 112: Bank til Færøerne

Flere artikler fra nr. 112

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Grønland

Siden er vist 1880 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside