Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 113 – Marts 1995 – side 10

Sprang op som en løve ...

Ledelsen i Århus Renholdning sprang op som en løve, da skraldemændene skulle sættes på plads. Men løven blev hurtigt tam.

I januar måned var skraldemændene i Århus ude i en uge lang konflikt. Konflikten blev fremkaldt af et oplæg til lokale forhandlinger, hvor ledelsen på renovationen ville skære dybt i alle goder, forlangte mandskabsreduktion og lønnedgang.

I protest nedlagde skraldemændene arbejdet en dag. Svaret kom samme formiddag fra ledelsen. I lokalradioen kunne skraldemændene høre, at alle var fyrede. Dog ville ledelsen godt genansætte en del af de fyrede, men kun en del. Nogle såkaldte ballademagere var ikke velkomne.

Skraldemændene besluttede hurtigt, at det var alle eller ingen, og begyndte at indstille sig på en længere konflikt. De opfordrede andre arbejdspladser og fagforeninger til at støtte.

Efter en uge brød arbejdsgiverfronten sammen, og skraldemændene blev alle genansat uden betingelser. Men inden havde man nået at se en meget aktiv konflikt, hvor alle skraldemænd var aktive med morgenmøder og blokadevagter foran renovationen.

Under konflikten så man også skraldemændenes koner/kærester spille en aktiv rolle. Konflikten startede om tirsdagen, og om fredagen holdt skraldemændene informationsmøde for familierne. Efter mødet samledes en gruppe koner.

- Vi ville ikke finde os i den hadske kampagne, der kørte mod vores mænd. Derfor ville vi forsøge at komme igennem med vores syn på sandheden om konflikten, først og fremmest i Stiften, men også gerne i andre aviser. Vi aftalte at skrive læserbreve, kronikker og andet, som vi nu hver især bedst kunne. Jeg synes, det var vigtigt, at vi hver især beskrev vores egne følelser omkring konflikten.

Blokader

- Derudover kunne vi bekræfte over for hinanden, at vi gjorde de rigtige ting. Det faglige og de ting, der skulle besluttes om konfliktens forløb, overlod vi til mændene, men vi ville gerne være mere synlige. Vi var indstillet på at deltage på blokader og på at sælge støttemærker på gader og stræder.

- Vi fik skrevet nogle læserbreve og kronikker, og aviser og lokalradio henvendte sig for at lave interviews.

Billedtekst:
Skraldemændene vandt, fordi alle var aktive.

Se også:
SAA 113: De nye tanker kommer fra gulvet
SAA 113: Skraldemænd i Skælskør

Flere artikler fra nr. 113

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1991-2000
Faglig kamp (DK): Skraldemænd/renovation

Siden er vist 1715 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside