Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 114 – April 1995 – side 5

Tårnby

Kommunen fik et pusterum

Jens Klüver

To ugers strejke på daginstitutionerne i Tårnby tvang kommunen i knæ. Fortsat strejke kunne have givet en ubetinget sejr.

Pædagogerne på daginstitutionerne og i fritidsklubberne i Tårnby på Amager har strejket mod nedskæringer og forringelser. Sidst fra den 14. marts til den 27. marts.

Baggrunden for arbejdsnedlæggelserne har været en stor utilfredshed med kommunens, og især borgmesteren Henrik Ziminos, planer om at spare på personalenomeringer og en merindskrivning af børn. Denne merindskrivning skulle bla. ske på baggrund af en ny opmåling af pladsforholdene, hvor vindueskarme, køkkenborde og vaske blev taget med i arealfastsættelsen.

Tårnby kommune ønskede på et tidspunkt at spare 1,2 mill. kr. på personalet i kommunens fritidshjem og byggelegepladser, fordi de mindste skolebørn får flere timer som følge af den nye folkeskolelov. Kommunen har aldrig dokumenteret at dette kunne give så store besparelser. Til gengæld er pædagogerne, på baggrund af egne udregninger, gået med til en besparelse på 400.000 kr.

Strejken har nydt stor sympati og fået stor opbakning blandt forældrene. Disse har prøvet på at arbejde på tværs af institutionerne for på den måde at påvirke kommunalbestyrelsen og støtte pædagogernes kamp mod forringelserne. Ved demonstrationer, med en underskriftsindsamling og gennem pressen har de vist deres støtte.

Forhandling

Fredag den 24. marts holdt Borgmester Henrik Zimino og BUPL’s næstformand Klaus Wilmann et møde for at forhandle om en løsning på konflikten. Heri fastslås det, at meroptaget i daginstitutionen på Gemmas Allé er på 45 børn, selvom pædagogerne kun  ville gå med til 30. Endvidere fastholder kommunen deres krav om en besparelse på 1,2 mill. kr.

Kirsten Abildgaard, som var meget aktiv i strejken, føler at de andre pædagoger blev kuppet til at acceptere aftalen. Yderligere skulle pædagogerne tage stilling til aftalen, uden at de havde den på tryk. Derved fik Klaus Wilmans anbefaling et lille flertal blandt pædagogerne til at stemme for en genoptagelse af arbejdet.

Dette kan vise sig at være en fejl. Istedet skulle strejken have fortsat. Som Kirsten Abildgaard siger, “så ville en fortsættelse af strejken lægge yderligere pres på socialdemokraterne, fordi borgmesteren begyndte at blive en belastning. Især fordi forældrenes opbakning var stor.”

Ved at afbryde strejken, før der er skriftlige garantier for at kravene er gennemført, giver man kommunen et pusterum og det kan blive svært at genoptage konflikten. Kun en massiv reaktion fra pædagoger og forældre, med demonstrationer og fortsat strejke vil være en garanti for, at borgmesteren Henrik Zimino og resten af kommunalbestyrelsen vil gå ind på pædagogernes og forældrenes krav.

Billedtekst:
Selv efter to uger uden børnepasning støttede forældrene strejken i Tårnby.

Se også:
SAA 114: Århus: Total strejke kan fjerne nedskæringer
SAA 114: Silkeborg: Strejke gav 2 nye stillinger

Flere artikler fra nr. 114

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1991-2000

Se flere artikler af forfatter:
Jens Klüver

Siden er vist 1841 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside