Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 115 – Maj 1995 – side 14

Storstrejke 20. april

250.000 i strejke. Over 400 arbejdspladser nedlagde arbejdet

Arbejdsgiverne og pressen har bevidst forsøgt at bagatellisere storstrejken d. 20. april.

Men når man kigger nærmere efter var mellem 200.000 og 250.000 i strejke den dag.

Det der det største antal arbejdere, der har været i strejke i løbet af én dag siden de store påskestrejker i 1985, hvor mellem en halv og en hel million var i strejke på en gang.

Et af argumenterne, som pressen bruger til at nedgøre strejkerne i år er, at de er mindre end påskestrejkerne. Men sammenligningen holder ikke.

Strejkerne i 1985 startede som en protest mod Schlüterregeringens indgreb i overenskomsterne, som direkte berørte alle arbejdere indenfor det private område.

Strejkerne d. 20.april afspejler selvfølgelig den generelle utilfredshed, der er i arbejderklassen i dag. Men udgangspunktet for strejken er solidariteten med de 82 buschauffører i Esbjerg. Vi skal faktisk helt tilbage til oktober 1974 for at finde lignende sympatistrejke for en enkelt arbejdergruppe – nemlig da 25.000 gik i strejke i sympati for arbejderne på Svendborg værft, som skulle i arbejdsretten, fordi de havde strejket i maj samme år. LO og DA slog efter strejkerne en streg over sagen.

På den baggrund kan man ikke sige andet, end at storstrejken d. 20. april var en overvældende succes.

Elever i sympatistrejke

Også skoleelever strejkede d. 20. april.

På Rasmus Rask Skolen i Bellinge nedlagde eleverne undervisningen i nogle timer i sympati med buschaufførerne.

“Vi er ligeglade med, at det er dybt ulovligt. For vi vil vise, at vi unge også kan kæmpe for andre og ikke kun os selv,” udtaler Kristoffer Augustesen, som var initiativtager til aktionen.

Eleverne på efterskolen i Nyborg boycottede ligeledes undervisningen i sympati med buschaufførerne og “i protest mod den privatisering, der er ved at finde sted,” som det hedder i en pressemeddelelse fra eleverne.

Hvem strejkede

Over 400 arbejdspladser nedlagde arbejdet

Chaufførerne i Esbjerg fik d. 20. april dagen igennem meddelelser om hvilke arbejdspladser, der havde nedlagt arbejdet i sympati.

Ved at sammenholde de arbejdspladser med antallet af ansatte i virksomheden kunne de tælle mere end 200.000 arbejdere, der var gået i strejke. Og deres liste over arbejdspladser er langt fra komplet.

I Jyllandsposten er der nævnt en lang række arbejdspladser, der har været berørt af storstrejken, som chaufførerne ikke har fået med på deres liste.

Mindst 400 rapporter om strejker på arbejdspladser og virksomheder er det blevet til. Her i blandt HT, B&W-skibværft, Rigshospitalet, F.L. Smidth, hjemmehjælperne, bryggerierne og Frihavnen i København. Danyard, Eternitfabrikken og B&W-Alpha-Diesel i Nordjylland. Danfos, Marselisborg gymnasium, Flydedokken og Århus Renholdningsselskab i Århus. Stålvalseværket i Frederiksværk. Lindø og Svendborg skibsværft, Fynsværket og Sabroe på Fyn. 8 Landsdækkende virksomheder mærkede arbejdsnedlæggelser på forskellige arbejdspladser indenfor DSB, Postvæsnet, Danish Crown, KTAS, Jydsk Telefon mv.

Esbjerg

I Esbjerg alene strejkede arbejderne på 59 arbejdspladser. Selv skruebrækkerne på Ri-Bus kom ikke ud at køre den dag.

I 48 kommuner har de ansatte i større eller mindre omfang nedlagt arbejdet, og busserne kørte stort set slet ikke i hele landet den dag.

Billedtekst:
Demonstrationen foran Christiansborg d. 20. april samlede 10.000

Se også:
SAA 115: Storstrejken 20. april: Solidaritet lukkede Danmark
SAA 115: Vedtaget på tillidsmandsmøder i Århus, Esbjerg, København og Odense, 25. april: Ri-Bus konflikten optrappes
SAA 115: Ri-Bus: Byg op til ny storstrejke

Flere artikler fra nr. 115

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Ribus-strejken

Siden er vist 2034 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside