Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 120 – 5. oktober 1995 – side 8

Støt de fyrede Ri-Bus-chauffører

Løslad de fængslede

Hans Erik Madsen

Arbejdspladserne skal lukkes, hvis de tre fængslede i Ri-Bus sagen ikke løslades.

Demonstration 20.april

Varetægtsfængslingen af de tre Ri-Bus aktivister handler kun om at knække de strejkende og sympatien med dem.

De rigtige bybuschauffører i Esbjerg appellerer nu til landets arbejdspladser: “Såfremt Bjørn, John og Peter ikke løslades den 9. oktober, så må arbejdet nedlægges.” Så må Ri-Bus, politiet, retssystemet og VKZ flertallets venner arbejdsgiverne, rammes på pengepungen.

Fagbevægelsen kan ikke stå model til, at faglig aktive sættes bag lås og slå af politiet under en arbejdskamp. Fængslingen har nemlig kun et formål: nemlig at knække de strejkende og sympatien med dem.

Tillidsmandsmøderne i de større byer i sidste uge og aktionsdagen den 3. oktober viser, at harmen over politiet og retssystemets adfærd er voksende. Forlængelsen af varetægtsfængslingen “er mere end usædvanlig,” sagde professor dr. jur. Eva Schmidt til Det Fri Aktuelt.

Usædvanlig

Usædvanlig er både længden af varetægtsfængslingen og begrundelsen for den. De tre Ri-Bus aktivister er sigtet efter paragraf 762, stk. l, nr. 2 i retsplejeloven, som siger, at man kan fængsles for mistanke om en forbrydelse, der kan give halvandet års fængsel, og hvis der “er bestemte grunde til at frygte, at han på fri fod vil begå ny lovovertrædelse.”

Man kan ikke få halvandet års fængsel for at smadre nogle ruder eller skære et par dæk op. Normalt takseres det til bøde eller max. 2 måneders fængsel. Retten holder de tre bag lås og slå ud fra vurderingen af, at de vil planlægge nye hærværksaktioner.

Allerførst må man slå fast, at de endnu ikke er dømt for hærværk. Dernæst er det usandsynligt, at folk, der er anklaget for hærværk, og som politiet følger nøje, vil planlægge nye hærværksaktioner.

“Dertil kommer, at vi ikke finder beviserne i sagen særlig klare. De bygger blandt andet på udsagn fra nogle mennesker, der omgås sandheden noget letfærdigt,” siger advokat Jens Bjørst, som er forsvarer for Bjørn Marcher, en af de fænglede. Han henviser til, at politiets kronvidne, Thomas Kjær, har afsløret, at han blev presset af politiet til at vidne falsk. I virkeligheden var det politiet, som iværksatte den Rømø-aktion, som udløste fængslingerne.

At politiet selv arrangerer hærværksaktioner og fremskaffer beviser er sket før, nemlig under Karl Jørgensen-sagen i 1983. Dengang som nu var politiets motiv politisk. Karl var talsmand for havnearbejderne og tillige stærkt kritisk overfor politiets metoder. Karl Jørgensen blev varetægtsfængslet i et halvt år inden, han blev pure frikendt. Det skal ikke ske igen!

Solidaritet med de rigtige chauffører

Socialistisk Arbejderavis har talt med nogle faglige tillidsfolk om Ri-Bus konflikten.

Stefan Nielsen, tillidsmand på DLG i Esbjerg, medlem af støttekomiteen og formandskandidat på SiD kongressen, siger:

– Det var et chok for os alle, at varetægtsfængslingen af de tre blev forlænget med 4 uger. Der var ingen beviser fra politiets side.  Sagen lugtede langt væk af at være politisk – chaufførerne sku' ned med nakken.

– Stemningen på arbejdspladserne i Esbjerg svinger en del. Jo flere der læser Fri-Bus Nyt som modspil til den borgerlige presse, jo flere forstår, at sagen er rent politisk. Vi satser fra støttekomiteens side på at få Fri-Bus Nyt bredere ud, og har da også efter det sidste tillidsmandsmøde fået positive tilsagn fra arbejdspladserne om flere blokadeaktivister om morgenen.

– Hvis varetægtsfængslingen forlænges igen den 9. oktober, så skal der markante protester til på landets arbejdspladser den 10. oktober.

Louie Andersen, tillidsmand for skraldemændene i Århus:

– Sammenligner du hærværkssagen mod DONGs gaslager i Tønder med Ri-Bus konflikten i Esbjerg, så er det virkelig grotesk. I Tønder er der blevet begået hærværk i millionklassen. Hærværksaktivisterne er fundet, og selvom de udtalte, at de var parate til at fortsætte, slap de for varetægtsfængsling.

Brug vores magt

– Det er på tide, at de danske arbejdere bruger deres magt. Arbejdsgivere må tvinges til at skubbe på en løsning af Ri-Bus konflikten gennem deres organisationer. Og gør de ikke det, må de ha' nogle tæsk. Det er det eneste de forstår.

Michael Drachman, landsklubformand for stilladsarbejderne udtaler:

– Ri-Bus konflikten og fængslingen af de 3 er noget, der vedkommer alle arbejdere – det er hele fagbevægelsens sag.

– Har politiet held med at spjælde faglig aktive inde i Esbjerg – ja, så vil de også bruge det middel i arbejdskampe fremover.

– Efter det sidste tillidsmandsmøde i Nørrebrohallen slår det mig, at vi må have gang i samarbejdet direkte mellem arbejdspladserne igen. Ligesom op til og under påskestrejkerne i 85. At skraldemænd, havnearbejdere, murerarbejdsmænd, stilladsarbejdere og mange flere havde et tæt samarbejde – det var guld værd. Det gav slagkraft. Det ville kunne feje mange af skeptikernes holdninger tilbage i dag, hvis vi var en række arbejdspladser, som ku’ melde ud, at vi har diskuteret det og det, og har tænkt os at gøre sådan og sådan.

– Indenfor vores egen fagforening, Lager og Handel, så vi jo sidst under Unicef-konflikten, at arbejdspladssamarbejdet fungerede godt. Vi må have de takter frem igen. Både i forhold til Ri-Bus konflikten, men også fremover.

Det kan du gøre

  • Rejs kravet på din arbejdsplads, skole og blandt venner om, at de 3 løslades. Saml underskrifter mod varetægtsfængslingerne.

  • Del Fri-Bus Nyt ud blandt kolleger og studiekammerater.

  • Få flest mulig med til at tage til Esbjerg den 9. oktober.

  • Deltag i tillidsmandsmøderne om aftenen den 9. oktober.

  • Kontakt de fritstillede chauffører i Esbjerg for at få Fri-Bus Nyt og underskriftlister:
    De Fritsillede Chauffører, c/o Chaufførernes Fagforening, Storegade 52, 6700 Esbjerg. Tlf.: 75 12 24 44

Se også:
SAA 120: Bybus-chauffører i Aalborg kæmper mod “Slagteren fra Møn”
SAA 120: Taxa-Odense: Støt chaufførerne – boykot Taxa

Flere artikler fra nr. 120

Flere numre fra 1995

Se flere artikler om emnet:
Ribus-strejken

Se flere artikler af forfatter:
Hans Erik Madsen

Siden er vist 1337 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside