Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 122 – 2. november 1995 – side 8

Afskaf kongehuset

Charlie Lywood

Kongehuset er en samling påklædningsdukker og et vigtigt led i den herskende klasses ideologi. Vi har ikke brug for dem.

I al virvaret omkring det kongelige bryllup d. 18. november er det vigtigt, at socialister ikke forfalder til at ignorere fænomenet. Det ville være en fejl.

Kongehuset spiller en meget vigtig ideologisk rolle i den herskende klasses måde at regere på. Historien om kongehuset under kapitalismen i Danmark er, ligesom kirken, historien om tilpasning til de herskende forhold, men altid på borgerskabets side. Dét er aftalen. Kongehuset får lov at eksistere, så længe de spiller med. Men sommetider kan det gå galt.

Kongens kupforsøg

For eksempel udfordrede borgerskabet en oprørsk arbejderklasse i 1920 ved at bruge kongehuset i et forsøg på at afsætte den lovligt valgte radikale regering – det såkaldte “Påskekup”. Det blev standset af truslen om generalstrejke, fremsat af et presset Socialdemokrati. Men kongehuset blev ikke afskaffet af dén grund. Socialdemokratiet vidste, at institutionen kunne bruges til deres fordel.

Vigtigst under besættelsen 1940-45, hvor samarbejdspolitikere med Socialdemokratiet i spidsen ønskede, at befolkningen tog godt mod nazisterne og viste “besindigt sammenhold”. Kongen spillede med. De fredelige tilstande understregedes af kongens rideture i byen!

I den nuværende dronnings nytårstaler til befolkningen er budskabet altid tilpasset det behov, som den siddende regering har. Budskaber om, at vi bør hjælpe hinanden, lyder meget sociale, men der menes som privatpersoner, og det er underforstået, at det offentlige ikke skal.

Dronningen og kongehuset bliver brugt til at blåstemple regimer rundt omkring, uanset hvor diktatoriske de er. Dronningens Elefant-orden er blevet hængt om halsen på grusomme diktatorer som for eksempel Rumæniens Ceausescu. Alt for at dansk erhversliv kan tjene penge.

Promoverer erhvervslivet

Hans Skov Christensen, direktør i Dansk Industri, lobbyede i sommers i regeringen for at få Prins Joachim på finansloven, fordi han skulle honoreres for sine “mange og værdifulde repræsentative funktioner i udlandet”. Ifølge Det Fri Aktuelt d. 7.6.95 var disse “funktioner”, “udgifter i forbindelse med promovering af dansk erhvervsliv og landbrug i udlandet.”

Hvad er det så for en rolle de spiller, som gør, at borgerskabet ønsker at poste hundreder af millioner i denne ene familie år efter år?

Udover pynten og den oppustede glans, som kongefamiliens laden og gøren udgør, når mere gemene millionkontrakter skal rulle, har kongefamiliens eksistens også en anden betydning.

De bruges til at gøre klasseforskelle acceptable.

Når ægteparret Ralf Pittelkow og Karen Jespersen (daværende toprådgiver for Nyrup og nuværende socialminister) deltager i dronningens gallamiddage, så markerer borgerskabet, at disse to tidligere rebeller (VS/SF) nu er accepteret i “logen”. De er in. Her er der dem, som har, og så er der alle os andre.

De dyre bryllupskjoler, voksfigurerne, feteringen af Alexandra Manleys hund er led i samme spil.

Alt dette ryster vores herskere sammen under én hat som er accepteret af alle. Samtidig præsenteres de udadtil som noget, man kan se op til og blive imponeret af. Derfor er kampen for at afskaffe kongehuset uløseligt forbundet med kampen for socialisme.

Vores alternativ er ikke en præsident, som opfører sig som konge, eller som skal symbolisere den herskende klasses glans og overmenneskelighed. Vores alternativ er reelt arbejderdemokrati.

Et demokrati, hvor vi ikke ophøjer nogen til at være mere værd end andre, men hvor de repræsentanter, der måtte være brug for, bliver valgt efter deres dygtighed. Et demokrati hvor der ikke findes privilegier eller arvelige formuer.

For at få et sådant demokrati skal vi kæmpe for det. I den kamp er et af målene at komme af med disse overbetalte, pompøse påklædningsdukker.

Afskaf kongehuset.

Se også:
SAA 122: Afskaf kongehuset

Flere artikler fra nr. 122

Flere numre fra 1995

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 2426 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside