Socialistisk Arbejderavis
Nr. 123 – 16. november 1995 – side 1
Racisme splitter – fælles kamp mod bosserne
Det er bosserne, der tjener fedt på vores bekostning.
Indvandrere og flygtninge er ikke fjenden.
De racistiske fordomme blomstrer som aldrig før – godt hjulpet af politikere og politiets beskyldninger om, at de fx er mere kriminelle end danskere.
Racismen kommer af arbejdsløsheden og den sociale elendighed. Med mindre man tilhører toppen i erhvervslivet, kongehuset eller toppen i fagbevægelsen er der ingen grund til at være optimistisk om fremtiden.
De ældre får ikke den tilstrækkelige hjemmehjælp. På sygehusene er der ikke råd til at gøre ordentlig rent. Regeringen snakker om at afskaffe arbejdsløsheden, men rørte ikke en lillefinger, da spekulanterne besluttede at lukke B&W-skibsværft og sende 4-5.000 ud i arbejdsløshed. I daginstitutionerne er man nød til at stuve børnene sammen som burhøns for at komme ventelisterne til livs.
Mange er parate til at vælge den nemme løsning på problemerne: “Det er indvandrerne og flygtningenes skyld – smid dem ud.” Men indvandrere og flygtninge er nogle af dem, der er hårdest ramt af arbejdsløshed og social elendighed.
Dem der udnytter elendigheden og arbejdsløsheden er erhvervslivets bosser. En gennemsnitsløn for en administrerende direktør er 1,3 millioner om året – eller det samme som seks sygeplejerskers løn.
Der er ingen grund til at sparke nedad på flygtninge og indvandrere, som har det endnu dårligere. Vi må i stedet sammen med dem sparke opad mod bosserne. Der hvor pengene ender.
Se også:
SAA 123: Racisme og diskrimination anno 1995: Syndebukke – Nej tak
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe