Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 137 – 13. juni 1996 – side 8

Rigshospitalet

Det er vanvittigt at skære ned

Dorte Lange

I forvejen kører hospitalerne på lave budgetter. Yderligere nedskæringer vil betyde fuldstændigt urimelige forhold for ansatte og patienter.

Strejkende hospitalsansatte

Færre ansatte kan umuligt højne effektiviteten på Rigshospitalet.

Nedskæringerne på Rigshospitalet er helt unødvendige. Alene udgifterne til de konsulentrapporter, der skulle føre til besparelser, har kostet 38 millioner kroner. Det nuværende underskud på hospitalets budget kunne være betalt flere gange med de 500 millioner kroner, som regeringen har snydt staten for ved at fjerne formueskatten. De 100 millioner kroner, der skal spares nu, er småpenge på statsbudgettet, men er helt afgørende for at kunne redde menneskeliv.

Staten bruger årligt 16 milliarder kroner på militæret og 40 milliarder kroner i landbrugs- og erhvervsstøtte. Udgifterne til sundhedsvæsenet udgør kun 9% af statens samlede udgifter.

Nedskæringerne vil betyde tab af menneskeliv. En sygeplejerske fra aktionsgruppen for de strejkende på Rigshospitalet siger til Socialistisk Arbejderavis: “De siger, det kun vil gå ud over servicen. Men vores arbejde består jo alene af service i form af pleje og omsorg. Hvad er det, de vil have, vi skal lade være med?”

Nedskæringer på pleje og omsorg vil betyde færre chancer for overlevelse for dem, der er på ventelister til komplicerede operationer som for eksempel hjerteoperationer. De operationer bliver udskudt, fordi der ikke er det nødvendige antal intensivsenge. Det anbefalede antal intensivsenge er en seng pr. 10.000 indbyggere. I hovedstadsregionen er der i forvejen 15.000 indbyggere pr. intensivseng.

Nissens kaos

Besparelserne kommer, fordi budgetterne er blevet overskredet. Det skyldes til dels det kaos, som Christian Nissen, der nu hærger i Danmarks Radio, skabte i strukturen på Rigshospitalet ved de smarte management-tricks, som skulle effektivisere hospitalet. De ansatte har helt ret, når de siger, at de skal betale for slipsemændenes fejltagelser. Men selv den bedste ledelse vil komme til kort over for for få bevillinger.

Udgifterne til sygehuse er underlagt en rammestyring, der gør det umuligt at udvide kapaciteten, selv om behovet for behandling vokser. Det handler kun om at holde i forvejen lagte budgetter. Og de er for stramme.

I 1992 brugte Danmark kun 6,5% af bruttonationalproduktet på sundhed, hvilket placerer standarden i det danske sundhedsvæsen langt under både Frankrig, Tyskland og Holland. De bruger dobbelt så meget, og selv i USA blev der i 1992 brugt 14% af bruttonationalproduktet på sundhed.

Rigshospitalet er kun det første sted, hvor rammestyringen får så groteske resultater. I Aalborg er der bebudet nedskæringer på grund af en budgetoverskridelse på 40 millioner kroner.

I forvejen stuves patienter ind på gangene, og i mange tilfælde er de afhængige af pårørende til at pleje sig, fordi personalet ikke har tid.

På trods af at kapaciteten på sygehusene er faldet de sidste 15 år, har der været flere patienter igennem systemet. I 1980 var der 120 sygehuse, i 1995 var der 83, og de faktiske sengedage faldt i samme periode fra otte en kvart million til mindre end syv millioner. Alligevel steg antallet af udskrivninger fra 850.000 i 1981 til 1,1 million i 1993.

Aktiv dødshjælp

Hvis der skal effektiviseres mere, er næste skridt aktiv dødshjælp. Behandlingen af døende er underprioriteret i Danmark i forhold til andre lande. Det er især psykisk behandlingskrævende, og det er svært at måle i effektivitetstabellerne. Pårørende har ikke mulighed for at få fri til at være hos den døende flere dage i træk, og når personalet heller ikke har tid, så bliver mere morfin i smertebehandlingen, og dermed en fremskyndelse af døden, en nem løsning på angst for døden.

Før det totale barbari får lov til at hærge, må de ansatte på sygehusene og alle vi andre, som har brug for dem, kæmpe kravet om flere penge til sygehusene igennem.

Se også:
SAA 137: Rigshospitalet: Vend vreden til kamp
SAA 137: Stop nedskæringerne på Rigshospitalet: Nu må vi forsvare sygehusene

Flere artikler fra nr. 137

Flere numre fra 1996

Se flere artikler om emnet:
Faglig kamp 1991-2000
Faglig kamp (DK): Sygeplejersker

Se flere artikler af forfatter:
Dorte Lange

Siden er vist 1370 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside